Taradell comença la tercera fase de la construcció de la piscina coberta

Es preveu que el recinte es pugui obrir el primer semestre del 2015 | El cost total de projecte és d’uns 3,8 milions d’euros

Iris Estrada
28 d'agost del 2014
La piscina coberta de Taradell, aquest dilluns
La piscina coberta de Taradell, aquest dilluns | Adrià Costa
 La piscina coberta de Taradell, aquest dilluns. Foto: Adrià Costa

Les obres de la tercera fase de la construcció de la piscina coberta de Taradell han començat aquest mes d’agost. Es preveu que tinguin una durada de vuit mesos i que acabin durant el febrer de l'any vinent. En declaracions a Osona.com, l'alcalde de Taradell, Lluís Verdaguer, ha explicat que es creu que el recinte podrà obrir entre els mesos de març i abril de 2015. 
 
L’Ajuntament de Taradell va aprovar en un ple el dimecres 13 d’abril el projecte per iniciar la tercera fase de les obres per fer la piscina coberta. La proposta va comptar amb els vots de CiU (equip de govern) i Josep Ricart, regidor no adscrit i que abans era del PxC. ERC i SI van votar en contra perquè tenien dubtes sobre la viabilitat del projecte.

Les obres de la piscina van començar l’ any 2007 i es van aturar un any més tard quan l’empresa Bruesa, encarregada de les obres, va abandonar el projecte. En aquell moment s'havien fet els moviments de terres, els fonaments, els sistemes de contenció, l'estructura i una part del sanejament. L'any 2011, després de l'aprovació d'uns nous finançaments, les obres es van reprendre en una segona fase destinada a la protecció de les instal·lacions de les inclemències i a fer clavegueres i desaigües. Les obres van començar l'octubre de 2011 i van finalitzar el mes de juny de 2012. 

Modificacions en el projecte

Tal com expliquen des del Taradell.com, les obres d’aquesta tercera fase segueixen les recomanacions de l’estudi de viabilitat econòmica i social realitzat per la Diputació de Barcelona i presenta variacions respecte al projecte inicial del 2007. En el projecte inicial, la piscina estava pensada perquè fos un recinte esportiu i, segons explica l'alcalde de Taradell, Lluís Verdaguer, ara passarà a estar destinat a un públic més general.

Verdaguer diu que s'ha eliminat el vas petit i es destinarà l'espai a fer tres sales que acolliran activitats d'spinning, fitness i activitats dirigides. Pel que fa el vas gran, s'ha canviat la profunditat d'1,8 a 1,4 metres i es dividirà per permetre fer activitats dirigides i natació. També s’inclouran, entre altres coses, una sauna i un bany de vapor. A més, s'ampliaran els vestidors d'abonats i els de grups i escolars.

La piscina coberta de Taradell, aquest dilluns. Foto: Adrià Costa

Aquestes modificacions incorporen una caldera de biomassa que escalfarà el recinte i que també servirà per al pavelló d’esports. L'aposta per l'energia renovable servirà per fer un estalvi important en el cost de producció d'energia. En un principi s'havia pensat utilitzar gas natural. La caldera estarà en una sala paral·lela a la façana nord del pavelló del Pujoló i la instal·lació està pensada perquè de cara al futur es pugui ampliar i arribi a altres equipaments del municipi. 

Finançament per diverses vies

El projecte es finançarà a través de diverses vies: s’utilitzaran dues intervencions de la Diputació de Barcelona (525.000), es vendran uns solars propietat de l'Ajuntament (358.000), es faran servir els diners que es van rebre de Red Eléctrica de España en compensació pel pas de la línia de Molta Alta Tensió (MAT) (133.948), s’agafarà la part del pressupost 2013 que es pot destinar a la inversió (138.000), es demanaran dos crèdits a la Diputació de Barcelona (175.000 euros cadascun a retornar sense interessos i en 10 anys) i es demanarà un crèdit del Programa de Crèdit Local de la Diputació de Barcelona (692.000), que compta amb una subvenció d'uns 65.000 a reduir del capital a retornar. Així doncs, aquesta última fase tindrà un pressupost d'uns 2,2 milions d’euros i el durà a terme la Unió Temporal d'Empreses (UTE) Contruccions Ferrer-Cimelsa, que va ser la guanyadora del concurs en el qual es van presentar cincempreses. El cost total de projecte serà d’uns 3,8 milions d’euros.

L'edifici comptarà amb 2.637,35 metres quadrats construïts, dels quals 1.470,85 es destinaran a ús públic i 1.166,50 a instal·lacions i maquinària. Està situat en una parcel·la municipal destinada a equipaments esportius de 7.247 metres quadrats. 

Des de l'Ajuntament

"Aquests canvis han sigut claus" ha explicat Lluís Verdaguer. En els primers esbossos fets l'any 2005, la piscina s'assemblaven més a aquest nou projecte, però per aconseguir la subvenció de la Generalitat, es van haver de canviar elements i fer-lo seguint les regulacions esportives, explica l'alcalde. Falta per saber com es gestionarà l'equipament i, tot i que hi ha algunes idees al respecte, fins al setembre no es prendrà una decisió definitiva.

"Des de l’equip de govern estem molt il·lusionats per poder acabar aquest projecte que ha estat motiu de debats intensos en aquestes dues legislatures que he estat alcalde", apunta Verdaguer. Una obra a la que s'havien compromès a finalitzar i que, tot i l'endarreriment, ara podran donar-hi sortida. Verdaguer afegeix que des de l'Ajuntament estan sorpresos de la demanda que ha arribat per parts dels veïns, ja que molts s'han mostrat interessats en saber quan acabarà l'obra i quan es posarà en funcionament el servei.

La piscina coberta de Taradell, aquest dilluns. Foto: Adrià Costa
Arxivat a