Vic i Manlleu instal·len el millor sistema de reciclatge d'aigües grises d'hospitals

El dispositiu està creat per una empresa de Sant Joan de les Abadesses

Dipòsits de l'hospital de Campdevànol
Dipòsits de l'hospital de Campdevànol | ACN
Redacció/ACN
18 d'agost del 2014
Dipòsits de l'hospital de Campdevànol Foto: ACN

L'empresa de Sant Joan de les Abadesses Clean Tech Dolo Group ha estat reconeguda per desenvolupar la millor tecnologia europea de reciclatge d'aigües grises d'Europa: el Kit Water Dolo. Aquest sistema permet reutilitzar l'aigua de les dutxes i els rentamans dels hospitals per omplir les cisternes dels lavabos, reduint el consum d'aigua en més d'un 50%. La tecnologia ha rebut un certificat de bones pràctiques en el marc del programa Bohealth finançat per la Comunitat Europea. El reconeixement ve de la mà de l'Institut Tecnològic LEITAT, de Terrassa. 

Aquest dispositiu s'està instal·lant als hospitals de Vic, Manlleu i Campdevànol, i aviat farà el salt a hospitals d'arreu d'Europa, com ha reconegut el seu inventor, Xavier Doló. Doló ha explicat que el seu producte ha rebut el reconeixement europeu perquè es pot adaptar a les necessitats de cada centre. "La competència ha fracassat perquè instal·laven sistemes molt rígids que no s'adaptaven a tots els espais, mentre que el nostre kit es fabrica en funció d'on s'ha de col·locar".
 
El projecte Bohealth està cofinançat per la Comunitat Europea en el marc de l'instrument financer Life. El seu objectiu és donar un impuls al Sector Salut per reduir l'impacte mediambiental dels hospitals. És en aquest projecte, i de la mà de LEITAT, un dels parcs científics de referència, que Clean Tech Dolo Group va presentar el Kit Water Dolo, el seu sistema de reciclatge d'aigües grises d'hospitals.
 
Xavier Doló ha destacat que gràcies a la prova pilot que es va fer a finals de l'any passat a l'Hospital de Campdevànol, el Kit Water Dolo va ser escollit com la millor tecnologia europea de reciclatge d'aigües grises i va rebre un certificat de bones pràctiques. 

Entre els plans de futur més immediats, Xavier Doló diu que està treballant amb una empresa puntera en energies renovables per fer el sistema encara més sostenible. L'objectiu és aconseguir que el Kit Water Dolo funcioni de manera autònoma sense estar connectat a la xarxa elèctrica. Així, s'aconseguiria estalviar els 20 cèntims d'electricitat que costa depurar 1.000 litres d'aigua.
 
Malgrat que ja s'estava instal·lant en edificis d'habitatges, Doló ha destacat que el reconeixement europeu "els obrirà moltes portes" perquè "no és el mateix reutilitzar l'aigua d'una comunitat de veïns que fer-ho en un hospital, on els requeriments sanitaris són molt més estrictes".
Arxivat a