L'Ajuntament de Vic i la Generalitat arriben a un acord per rehabilitar la muralla de Vic

El Departament de Cultura finançarà part del projecte per definir les intervencions que es faran al mur

Estat de la muralla de Vic al seu pas pel Portal de Queralt
Estat de la muralla de Vic al seu pas pel Portal de Queralt | ACN
Irene Giménez Vinyet
15 d'agost del 2014
Estat de la muralla de Vic al seu pas pel Portalet.

Des de fa uns anys, el tram final del Portalet de Vic està cobert per una tanca metàl·lica que tapa part de les restes que queden de l' antiga muralla de la ciutat .
 
La curiositat és que el monument és propietat d'una desena de veïns, i només un part és municipal. La muralla, declarada Bé Cultural d'Interès Nacional , s'ha anat degradant amb el temps i per aquest motiu, l'Ajuntament de Vic juntament amb la Generalitat, han arribat a l'acord que permetrà agilitzar els tràmits i facilitar la feina als veïns que vulguin rehabilitar el seu tram. L'acord consisteix a destinar un fons per redactar el projecte que s'ha de convertir en el full de ruta per realitzar qualsevol nova intervenció a la muralla.
 
Josep Rafús, regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament de Vic, ha explicat que el cost total del projecte estarà al voltant dels 42.000 euros, dels quals 25.000 els aportaria el Departament de Cultura de la Generalitat.
 
Els documents hauran de recollir tots els estudis que es realitzin a la muralla, des de les patologies que pateix fins a l'estudi arqueològic del monument. Es calcula que la redacció dels documents s'allargarà sis mesos.
 
Segons ha explicat Rafús, el problema més important de la muralla són els jardins que s'han construït sobre el monument perquè “no tenen bons sistemes de drenatge i l'aigua es va colant pel mur”.
 
Alguns propietaris han proposat al consistori que es quedi el seu tram de mur però l'administració local no ha acceptat l'oferiment al·legant que no podria assumir-ne els costos.
 
Finalment, el regidor ha dit que mentre s'allargui l'actuació “es col·locarà una barana a dos metres de la muralla, en comptes de l'actual tanca metàl·lica, i al mig, es farà una zona amb jardins”.
Arxivat a