El Govern vol sotmetre a consulta la creació de la comarca del Moianès

Joana Ortega té previst entrevistar-se amb els alcaldes de la zona aquest setembre

ACN/IE
05 d'agost del 2014
Actualitzat el 21 d'octubre a les 12:51h
El departament de Governació vol sotmetre a consulta popular la creació de la comarca del Moianès. Tot i que el govern ja té a punt tots els papers per impulsar aquest any el projecte de llei que permetria crear la nova comarca, ara vol que la decisió també se sotmeti a votació dels seus habitants. L'alcalde de Moià, Dionís Guiteras, creu que la proposta està "fora de lloc" i arriba tard perquè podria retardar la creació de la nova comarca. Un fet que, segons ha dit, posa en perill la continuïtat del Consorci del Moianès. Guiteras ha instat el Govern a portar l'expedient administratiu al Parlament "el més aviat possible" i ha assegurat que la creació del Moianès compta amb un consens "extraordinari".
 
El Govern vol que la creació de la comarca del Moianès se sotmeti a consulta popular i compti amb el suport de la majoria dels seus habitants. Amb aquest propòsit, la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, té previst visitar la zona el pròxim mes de setembre i entrevistar-se amb els alcaldes dels deu municipis que integrarien la futura comarca. La convocatòria de la consulta l'hauria de signar cadascun dels alcaldes dels municipis que se segregarien del Bages, el Vallès Oriental i Osona a l'empara de la nova llei de consultes que el Parlament vol aprovar el setembre.
 
En declaracions a l'ACN, l'alcalde de Moià, Dionís Guiteras, ha dit que la proposta "no fa cap por" perquè la creació de la comarca compta amb un consens "extraordinari" al territori. Tot i això, Guiteras creu que la proposta "arriba tard" i posa en perill la continuïtat del Consorci del Moianès, que és l'embrió del Consell Comarcal i l'òrgan on treballem mancomunadament els deu municipis de la futura comarca. "La conseqüència que té aquesta nova proposta és dilatar encara més aquest procés perquè la consulta no es podria fer abans del mes de gener o febrer", ha dit.
 
Guiteras ha demanat el Govern que doni compliment a l'expedient administratiu que van presentar a la Generalitat el 2010. "L'únic que falta és que el portin al Parlament, on per cert compta amb el suport de gairebé totes les forces polítiques", ha dit.
 
Arguments a favor
 
L'alcalde de Moià ha dit que la demanda del Moianès com a nova comarca no respon a "un caprici romàntic", sinó que permet un estalvi econòmic "brutal". A més, ha assegurat que la majoria de gent té sentiment de comarca i de pertànyer a un mateix territori.
 
La futura comarca del Moianès seria la 42a del país i estaria formada pels municipis de Calders, Castellcir, Castellterçol, Collsuspina, Granera, l'Estany, Monistrol de Calders, Sant Quirze Safaja, Santa Maria d'Oló i Moià, que en seria la capital.