Vic dóna llum verda al reglament dels futurs pressupostos participatius

El ple municipal aprova dues mocions de suport al referèndum i a la PAH Osona a Manlleu

Iban Lapeira, al ple d'aquest divendres
Iban Lapeira, al ple d'aquest divendres | Albert Alemany
Pere Pratdesaba
02 d'agost del 2014
Iban Lapeira, al ple d'aquest divendres, ha coordinat les tasques dels pressupostos participatius. Foto: Albert Alemany

El ple de l’Ajuntament de Vic, celebrat aquest divendres, va aprovar inicialment el reglament dels pressupostos participatius , per tal de donar “un nou impuls a la implicació de la ciutadania en les polítiques municipals”, tal com estableix el redactat. Hi van donar suport tots els partits menys PxC i els regidors no adscrits Marta Riera i Josep Anglada. El regidor de SI, Iban Laperia, que ha coordinar les tasques, considera que és un “bon reglament”, però també reconeix que es tracta d’una prova pilot i que caldrà anar més enllà en exercicis posteriors.

Els pressupost municipal de 2014 ja va incloure una dotació econòmica per als pressupostos participatius, en el marc dels acords de l’equip de govern (CiU i ERC) amb SI, que en contrapartida va donar suport a l’aprovació del pressupost general. Aquesta dotació va quedar desglossada en una subpartida de 60.000 euros, per definir el projecte, i una altra de 100.000 més que servirà per executar-lo.

El reglament té un caràcter genèric i no defineix els detalls de com s’executaran aquests pressupostos participatius. Aquesta tasca es farà en l’elaboració definitiva del protocol, que anirà a càrrec dels tècnics de l’Ajuntament i en la que ja no hi participaran els polítics. Així, en aquest document es fixen els objectius, els àmbits d’actuació o l’organització, entre d’altres aspectes. També s’apunta que s’haurà d’establir una “quantitat mínima” per als projectes seleccionats per la ciutadania, sense entrar a fixar la xifra exacte. Aquest darrer punt va ser criticat en el ple per alguns partits, com el PSC o ICV.

El ple va tenir altres punts destacats, com la reducció de la dedicació de l’alcalde , Josep M. Vila d’Abadal; la modificació de l’ordenança municipal de mercats de venda no sedentària i l’aprovació del projecte d’adequació d’un edifici per alberg d’emergència.

ONU, PAH, FMC i Israel

Pel que fa a les mocions, es va aprovar una declaració institucional de sol·licitud a l’ONU per poder celebrar la consulta el 9 de novembre, amb el suport de tots els partits menys PxC. També es va donar llum verda a una moció presentada per la CUP i ICV de suport a la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) d’Osona, en l’acampada davant a la plaça Fra Bernadí de Manlleu , que fa dos mesos i mig que dura. La moció es va aprovar amb el vot a favor de tots els partits (CiU va proposar unes esmenes que se li van acceptar) i els regidors no adscrits Marta Riera i Josep Anglada. PxC es van abstenir.

No va tenir la mateixa sort la segona moció presentada de manera conjunta per ICV i la CUP, aquesta de condemna als atacs de l’exèrcit israelià a la Franja de Gaza, a Palestina. La resta de grups, menys SI, no van acceptar que un punt del text exigís a la Universitat de Vic que tallés els acords amb entitats acadèmiques d’Israel .

Les mocions presentades per PxC, contra la corrupció a l’Ajuntament de Vic i pel compliment de la llei en la utilització dels despatxos dels grups municipals, va seguir el mateix curs que en d’altres sessions. Un cop feta la defensa per part del portaveu de la formació, Joan Carles Fuentes, tots els regidors del consistori van optar per ni tan sols debatre la proposta, passant directament a la votació. Tots els partits i regidors no adscrits hi van votar en contra.

Finalment, tampoc es va aprovar una moció presentada per Josep Anglada, on es demanava que es deixés de pagar la quota a la Federació de Municipis de Catalunya, que s’ha vist esquitxada pel cas de les presumptes dietes il·legals . Tots els partits hi van votar en contra. Els tres regidors de PxC no van votar perquè es van absentar de la sala, en senyal de protesta perquè es va  permetre que els regidors no adscrits presentessin mocions.

El PLE, EN BREU

Amb els canvis de PxC , els nous regidors no adscrits, Marta Riera i Josep Anglada , han passat a tenir dret a paraula (o al menys així ho permet l’alcalde) en els debats de les mocions i els punts, i en les preguntes (i moltes vegades el fan servir els dos alhora). Així, ara hi ha la possibilitat que fins a nou regidors intervinguin en un punt o en una moció.

Marc Barnolas (CUP) va demanar empara per tal que no tornessin a succeir els fes que es van donar en una comissió el 21 de juliol, quan va ser insultat per Josep Anglada. Exactament, li va dir: “Jo a tu no et tinc que guardar respecte de res. De guarros com tu me’n sobren”. L’alcalde, Josep M. Vila d’Abadal, va dir que es faria el que es pogués, dins de les possibilitats, i va demanar disculpes i col·laboració a tots els regidors.

L’alcalde va dir que els veïns dels barris de Santa Anna i l’Horta Vermella veuen amb bons ulls la pota sud . Els de la Serra-de-sanferm, va reconèixer que no. L’estudi de l’impacte ambiental de la pota sud estarà enllestit en sis o set mesos.

El 25 de juliol es va acabar el projecte executiu del nou mercat municipal i el dijous es va exposar en assemblea pública als comerciants

Els canvis que es van aprovar al Mercat dels Diumenges , via participació ciutadana, es faran efectius aquest diumenge.

L’Ajuntament de Vic no penjarà cap retrat de Felip VI .

El ple, en directe via Twitter (PDF)


El ple de Vic, aquest divendres. Foto: Albert Alemany