El ple de Vic desestima una moció que instava la UVic-UCC a trencar relacions a Israel

Una trentena de persones es concentren a la plaça Major per donar suport a la iniciativa | Els grups del consistori condemnen els atacs de l’exèrcit israelià

Pere Pratdesaba
02 d'agost del 2014
Concentració a la plaça Major de Vic
Concentració a la plaça Major de Vic | Albert Alemany
Concentració a la plaça Major de Vic. Foto: Albert Alemany

El ple de l’Ajuntament de Vic, celebrat aquest divendres a la tarda, va desestimar una moció de condemna als atacs d’Israel a la Franja de Gaza , que han causat la mort de més de 1.000 palestins, la majoria civils. CiU, PxC i els regidors no adscrits Marta Riera i Josep Anglada hi van votar en contra, ja que el text també incloïa que s’exigís a la Fundació Universitària Balmes, ens gestor de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), que trenqués els convenis signats amb entitats acadèmiques israelianes. El PSC i ERC es van abstenir i ICV, SI i la CUP hi van votar a favor.

La moció va arribar al ple de la mà d’ICV i la CUP, però la van redactar els impulsors de la campanya “ Complicitats que maten ”, que va sorgir en oposició als convenis de col·laboració entre la UVic  i dues universitats israelianes, que seran els socis preferencials internacionals a la futura Facultat de Medicina.

En el marc d’aquesta campanya també es va convocar una concentració a la plaça Major de Vic, aquest divendres a la tarda, per donar suport a la moció. A la crida hi van assistir una trentena de persones, amb banderes i samarretes vermelles reivindicatives. Moltes d’elles portaven les mans pintades de color vermell, simbolitzant el bany de sang a Palestina.

Els manifestants van dirigir-se al ple municipal però la majoria es van haver de quedar fora per les restriccions d’accés que va dictar fa uns mesos l’alcalde Vila d’Abadal. Només van poder entrar una quinzena de persones, sense les pancartes, la qual cosa va lamentar el portaveu de la CUP, Nil Puigivila.

El debat sobre la moció va ser intens. Tots els partits van coincidir en condemnar els assassinats a la Franja de Gaza, tot i que amb matisos (alguns regidors, com Jacint Raurell, van recordar la part de responsabilitat de Hamas en el conflicte). La desavinença va sorgir en el punt sobre la UVic-UCC. El PSC, ERC, CiU i fins i tot SI, que hi va votar a favor, van demanar que es retirés el paràgraf on s’instava a tallar relacions amb Israel, o que, en tot cas, es fessin dues votacions separades. La CUP no va acceptar, al·legant que la redacció del text era de “Complicitats que maten”.

En la defensa de la moció, Puigivila va denunciar les relacions de la UVic amb Tecnion, una universitat vinculada a l’exèrcit israelià i, per tant, a “l’extermini de població civil palestina”. Xavier Tornafoch, portaveu d’ICV-EUiA, va qualificar les accions de l’exèrcit israelià d’ “atrocitats” i va criticar el silenci d’Europa. L’ecosocialista va comparar el règim israelià amb l’apartheid sud-africà.

Jacint Raurell (PSC) va lamentar la situació bèl·lica però va evitar condemnar d’una manera “genèrica” a Israel, on hi havia molta “diversitat” de criteris. “En tot aquest escenari tan dramàtic posar-hi els acords de la UVic al mig és inadequat”, va argumentar el socialista.

Joan López (ERC), per la seva banda, va emplaçar a tots els grups municipals a impulsar accions efectives per al poble palestí  i per als nens i nenes dels dos bàndols que pateixen la guerra. El republicà va recordar que la UVic té convenis amb 40 països del món, “una estratègia necessària per a la seva supervivència”.

CiU va anar una mica més enllà que el seu company de govern i va posar en dubte que l’Ajuntament s’hagués de posicionar en un bàndol o altre, tal com va explicar Anna Erra. També va defensar les relacions universitàries de la UVic.

El debat de la moció va quedar totalment desvirtuat quan el portaveu de PxC, Joan Carles Fuentes, va agafar la paraula i va oferir al consistori un extens discurs sobre la història d’Israel, que la resta de regidors i el públic van considerar que no venia al cas. Fins i tot Tornafoch va explotar i va demanar a l’alcalde que tallés la intervenció de Fuentes, la qual cosa no va fer.

Membres de 'Complicitats que maten', amb les mans pintades de color vermell, després que es fes efectiva la votació al ple. Foto: Albert Alemany 
Arxivat a