La reducció de la dedicació de l'alcalde de Vic només topa amb la CUP

El ple municipal aprova per una àmplia majoria la delegació de funcions i la renúncia del sou de Vila d’Abadal, que qualifica algunes crítiques d’”injustes”

Vila d'Abadal, al ple d'aquest divendres
Vila d'Abadal, al ple d'aquest divendres | Albert Alemany
Pere Pratdesaba
02 d'agost del 2014
Josep M. Vila d'Abadal, al ple d'aquest divendres. Foto: Albert Alemany

El ple de l’Ajuntament de Vic, celebrat aquest divendres, ha aprovat la reducció de la dedicació de l’alcalde, Josep M. Vila d’Abadal, a partir de l’1 de setembre. El punt ha tirat endavant amb una majoria àmplia de vots del consistori: CiU, ERC, PSC, PxC i els regidors no adscrits Marta Riera i Josep Anglada. Només la CUP hi ha votat en contra i ICV-EUiA s’ha abstingut.

Vila d’Abadal fa efectiu així el que ja va anunciar fa uns dies als mitjans de comunicació . L’alcalde delegarà la majoria de les seves funcions als regidors del seu equip de govern, renuncia al sou (i a la seguretat social) i només cobrarà per l’assistència als plens i a les juntes de govern i de portaveus, de la mateixa manera que fan els regidors de l’oposició que no tenen cap càrrec. La seva dedicació passarà a ser d'exclusiva a parcial, amb només dos dies per atendre les gestions estrictes d’alcaldia (dilluns i divendres).

Tot plegat, per preparar la seva reincoporació al camp professional (ramader i forestal) a casa seva, un cop acabi la legislatura, el maig de 2015. Vila d’Abadal ja ha assegurat en diverses ocasions que té previst retirar-se de la política un cop finalitzi aquest mandat.

Al ple, el partit que ha estat més crític amb la decisió de Vila d'Abadal ha estat la CUP, que considera que en uns moments com els actuals l’alcalde ha de tenir plena dedicació i, per això, li ha demanat directament la dimissió. En una mateixa línia s’ha expressat el portaveu d’ICV-EUiA, Xavier Tornafoch, referint-se a la situació de precarietat que viuen moltes famílies a la ciutat: “L’alcalde ha de dedicar-se de manera prioritària als ciutadans de Vic”. L’ecosocialista ha estat més condescendent que la CUP i ha proposat a Vila d’Abadal que agafés una regidoria amb menys dedicació.

El PSC, per la seva banda, troba correcte la postura de l'alcalde, ja que sempre ha defensat la reducció de dedicació dels càrrecs electes, tal com va explicar el seu portaveu Jacint Raurell. Els socialistes, però, van lamentar que no es fessin publiques com quedaran definides les delegacions de l’alcalde, un punt que també va reclamar el portaveu de SI, Iban Lapeira.  Raurell va recordar que en altres legislatures els alcaldes no tenien dedicacions exclusives, com és el cas de Jacint Codina i Pere Girbau.

Josep Anglada va argumentar el seu vot favorable perquè “s’ha de respectar la voluntat de qualsevol persona del consistori”, però va qualificar l’etapa de Vila d’Abadal com “políticament cremada”.

Vila d’Abadal va qualificar les crítiques de l’oposició d’”injustes” i va dir que l’únic que s’estava debatent era la seva reducció de dedicació i de retribució, però que ell en cap cas abandonarà les seves responsabilitats com alcalde. “Només estem aprovant això. Només cobraré menys, però jo no deixaré les meves funcions”, va insistir.

L’alcalde va reconèixer, com havien insinuat alguns portaveus de l’oposició, que estava una mica “cansat”, ja que ha estat una legislatura complicada. També va criticar l’actitud d’alguns regidors que durant aquest període no li havien tingut “respecte”, per la qual cosa s’havia sentit “agredit”.

La majoria del consistori va votar a favor del canvi de dedicació de l'alcalde. Foto: Albert Alemany
Arxivat a