El pantà de Sau millora l'àrea de picnic i l'aparcament

El projecte ha costat 132.000 euros i ha servit per donar feina a 11 persones en risc d'exclusió social

Iris Estrada
31 de juliol del 2014
Millora de la zona del Pantà de Sau. Foto: Diputació de Barcelona

La Diputació de Barcelona i l'Obra Social "la Caixa" han recuperat l'àrea de pícnic i l'aparcament a l'entorn de l'església de Sant Romà de Sau, i han millorat l'hàbitat de ribera de l'embassament. Aquest indret està situat dins l'Espai Natural de les Guilleries–Savassona. El projecte s'emmarca dins del conveni de col·laboració entre ambdues organitzacions.
 
El projecte ha tingut una inversió de 132.700 euros que ha aportat l’entitat financera i s’ha dut a terme mitjançant empreses socials i centres especials de treball de la zona. Aquesta iniciativa ha facilitat l'accés al món laboral a 11 persones en risc d'exclusió social. La zona de l'àrea de pícnic i aparcament estava molt degradada pel gran nombre de visitants i pels forts canvis de nivell de les aigües del pantà, que acostumen a deixar una àmplia franja de terreny inundable sense vegetació.
 
Per realitzar les tasques de recuperació de la zona s’han fet moviments de terres i s’han millorat les esplanades de les àrees d'aparcament, perfeccionant també el drenat i evitant així l’erosió de les plataformes de pàrquing i dels marges d’accés al pantà. Per evitar possibles inundacions també s’ha desplaçat la porta d’accés a la zona inundable a la més propera a la cuneta de drenatge del pàrquing. D’aquesta manera s’ha millorat la rampa de la terrassa-mirador del pantà i la funcionalitat de l’espai en general. 
 
En la zona de picnic s'hi han instal·lat quatre conjunts de taules i bancs de fusta. Els espais d'aparcament s'han ordenat mitjançant la construcció de murets de pedra, creant un tancat per als contenidors i afegint tanques de fusta. D'aquesta manera es vol preservar la vegetació i concentrar els vehicles i les persones en els espais permesos. També s'han dut a terme treballs de neteja en la vegetació, s'han restaurat els talussos erosionats i s'han plantat arbres i arbustos per millorar la biodiversitat de l'espai.
 
El Programa de recuperació i millora d'espais fluvials i lacustres a l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona, que es desenvolupa en el marc del conveni, també inclou la recuperació del torrent de la Polleda. Això ha permès posar en valor la zona, on s’han fet desbrossades i tales selectives per aconseguir una bona regeneració del bosc de la ribera. També s’han recuperat dues basses i s’ha creat un itinerari circular que passa pel torrent, on s’han instal·lat dues passarel·les de fusta. Finalment, s’han recuperat les antigues zones d’horta plantant-hi herbes aromàtiques i productes de l’hort. 
 
Millora de l'espai del Pantà de Sau Foto: Diputació de Barcelona