La Generalitat invertirà 1,1 milions d'euros en rehabilitar tres monuments d'Osona

Les actuacions es faran al monestir de Sant Tomàs de Riudeperes, a Calldetenes; el Museu Arqueològic de l’Esquerda, a Roda de Ter; i el jaciment Puig Ciutat, a Oristà | Els projectes es financen amb l’1% cultural, en el marc de les obres d’ampliació de la C-25 que realitza Cedinsa

Iris Estrada
30 de juliol del 2014
Dos arqueòlegs, treballant al jaciment de Puig Ciutat, a Oristà, a la zona de la muralla. Foto: Carles Padrós

El Departament de Cultura i l’empresa Cedinsa Eix Transversal impulsen la rehabilitació de sis monuments situats a les comarques de la Catalunya Central, en concret, al Bages, el Berguedà i Osona. Ambdues institucions han signat avui a Vic, al Museu de l’Art de la Pell, els convenis per a dur a terme cinc de les intervencions -una d’elles, a l’església de Sant Vicenç de Cardona, ja ha estat realitzada- que consistiran en la restauració, la conservació i la recuperació i la millora de béns d’interès històric, artístic i arqueològic, que es financen a càrrec de l’1% cultural, en el marc de les obres d’ampliació de la C-25, que realitza Cedinsa.

El pressupost de les actuacions és de 2 milions d’euros. Dels monuments que es restauraran, n’hi ha tres d’Osona, amb una inversió de 1.130.065 euros: el monestir de Sant Tomàs de Riudeperes, a Calldetenes; el Museu Arqueològic de l’Esquerda, a Roda de Ter; i el jaciment Puig Ciutat, a Oristà. La resta de monuments són: l’església de Sant Vicenç de Cardona, a Cardona; l’església de Santa Maria de l’Estany, a l’Estany; i el monestir de Santa Maria de Serrateix, a Viver i Serrateix.

La signatura de l’acord ha estat presidida pel conseller de Cultura Ferran Mascarell. A l’acte també hi ha assistit el director general de Cedinsa, Joan Manel Manrique; l’alcalde de Vic, Josep Maria Vila d’Abadal; el director general d’Arxius Biblioteques, Museus i patrimoni del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Joan Pluma; el president de Sant Tomàs, Antoni Ramírez; Isabel Serra i l’alcalde de Roda de Ter, Jordi Serra.

Mascarell ha destacat la importància de ratificar el valor del patrimoni, ja que aporta "identitat de ciutat, de país i ajuda al compromís i al moviment turístic". Per al conseller, “a vegades oblidem que el patrimoni necessita un cercle virtuós: rehabilitació excel·lent, difusió, compromís polític i compromís del conjunt de la societat. Amb la signatura d'aquest acord amb Cedinsa, constatem que aquest cercle funciona. A Catalunya tenim la sort de tenir capacitat creativa, un sector professional de restauració excel·lent, el compromís polític imprescindible i la convicció social de les empreses”.
 
Manrique, per la seva banda, ha explicat que aquest acord público-privat ha funcionat bé i que contribuir a la continuïtat del patrimoni cultural és una bona manera d’acabar-lo.

Els departaments de Cultura, de Territori i Sostenibilitat i Cedinsa Eix Transversal van signar el conveni marc per dur a terme aquestes actuacions el 20 de novembre de 2012 . L’acord dóna compliment a la legislació sobre patrimoni cultural catalana, que estableix que la Generalitat ha de reservar en els pressupostos de les obres públiques una partida mínima de l'1% de la seva aportació amb la finalitat d'invertir-la en el patrimoni cultural i en la creació artística.

Els tres projectes d’Osona

Un dels monuments que s’haurà de restaurar serà el monestir de Sant Tomàs de Riudeperes, a Calldetenes, que té una protecció de tipus bé cultural d’interès local (BCIL). Es vol restaurar i consolidar les cobertes, el claustre, la nau principal i la nau secundària. El pressupost assignat per dur a terme aquesta acció és de 680.065 euros. El monestir va ser seu de l’Associació Sant Tomàs l’any 1974 i també va fer les funcions d’escola fins al tombant de segle.

Un altre dels edificis que es beneficiaran d’aquest conveni és el Museu Arqueològic de l’Esquerda, a Roda de Ter, ubicat a l’antiga caserna de la guàrdia civil. Des del 1977 les excavacions del jaciment han aportat molta informació sobre el món ibèric i el medieval, amb una amplitud cronològica que abasta des del segle VIII aC. En aquest cas es vol dur a terme l’elaboració del projecte museogràfic i l’execució museogràfica de l’antiga caserna. El pressupost és de 400.000 euros.

Finalment, també es volen fer intervencions arqueològiques al jaciment de Puig Ciutat, a Oristà. Aquest jaciment té una protecció BCIL i és el més extens d’Osona. El projecte de Puig Ciutat es considera una de les intervencions arqueològiques més importants d’avui en dia. El pressupost és de 50.000 euros.

Els altres projectes

Aquest conveni pretén restaurar les cobertes i la volta de l’Església de Sant Vicenç de Cardona. Aquesta és l’única acció que ja ha estat realitzada i la intervenció l’ha gestionant el Departament de Cultura. L’església no va ser pensada a escala humana, o sigui que té més de dinou metres d’alçada. Va ser construïda entre el 1029 i el 1040 i es desconeix el seu arquitecte. S’hi destinaran 319.935 euros.

L’altre edifici on es volen fer les obres és l’església de Santa Maria de l’Estany, al Bages, on es vol fer una restauració integral del claustre amb un pressupost de 300.000 euros. Santa Maria de l’Estany va ser una de les principals abadies canonicals del país.

Per acabar, també es pretén restaurar i consolidar el conjunt del Monestir de Santa Maria de Serrateix, a Viver i Serrateix,  un monestir benedictí que data de l’any 941 i on s’hi invertiran 250.000 euros.

Dossier de premsa


Presentació i signatura de l'acord, al Museu de l'Art de la Pell. Foto: Albert Alemany
Arxivat a