Ocupació del 50% aquest juliol a les cases rurals de la Catalunya Central

La xifra es similar a la de l'any passat

ACN/RF
27 de juliol del 2014
La Catalunya Central no pot competir amb el turisme de sol i platja, però sí que és un lloc estratègic des d'on es poden compaginar les excursions a la muntanya amb els banys a la riera o les escapades a les grans capitals. La seva bona ubicació i la qualitat de les seves cases rurals són, segons el president del l'Associació de Turisme Rural del Berguedà, Jordi Pellicer, un reclam per als turistes. El mes de juliol ha registrat una ocupació del 50%, una xifra similar a la de l'any passat. Tot i això, la crisi ha provocat que la primera quinzena de mes fos "bastant fluixa". En canvi, l'agost es presenta amb unes xifres immillorables i el sector confia en fer el ple gràcies al turisme estranger.

L'ocupació a la Catalunya Central ha estat desigual durant aquest mes de juliol. El turisme rural és qui ha registrat les millors xifres i el sector ha arribat al 50% en la majoria de comarques. És el cas del Berguedà, la segona del país amb més cases de turisme rural, després de l'Empordà. El president de l'Associació de Turisme Rural del Berguedà, Jordi Pellicer, ha explicat a l'ACN que l'ocupació a les cases s'ha situat al voltant del 45-50%, una xifra molt similar a la de l'any passat.

Algunes de les comarques com el Solsonès i Osona coincideixen en afirmar que aquest juliol ha estat "més fluix" que l'any passat. És el cas del Gremi Comarcal d'Hostaleria del Solsonès, que ha assegurat que els primeres quinze dies de mes han estat "bastant dolents", tot i que després "s'ha animat". El mateix opinen des de l'Associació d'Agroturisme d'Osona, i afegeixen que les reserves s'han fet "molt més a última hora", a més d'assegurar que durant el mes de juliol "costa més omplir les setmanes senceres".

Plena ocupació per a l'agost

Les previsions canvien per al mes d'agost i el sector confia en fer el ple. De fet, al Berguedà la majoria de cases ja estan plenes durant les tres primeres setmanes i s'espera que la darrera setmana s'acabi omplint amb les reserves d'última hora. Les mateixes dades optimistes es presenten per al turisme rural de l'Alta Anoia on confien en penjar el cartell de complet en moltes de les cases rurals, segons dades de l'Associació per al Desenvolupament de l'Alta Anoia.

Un dels destins preferits per als turistes, tan estrangers com locals, durant els mesos d'estiu és Montserrat. L'any passat el recinte monàstic i la muntanya de Montserrat van superar els 2,3 milions de visitants i enguany s'espera consolidar aquesta xifra. Pel que fa al mes de juliol d'enguany, tant l'Hotel Abat Cisneros com les cel·les Abat Marcet de Montserrat han registrat ocupacions del 60%. L'agost, però, sempre acostuma a ser més fort i s'espera que les reserves siguin del 100%.

Increment del turista estranger

Pel que fa al perfil dels turistes, la majoria són famílies o grups d'amics amb nens que busquen tranquil·litat, relax, contacte amb la natura i bons equipaments. L'origen dels turistes és divers, però en el mes de juliol gran part dels que han arribat ho han fet des de Barcelona i l'àrea metropolitana. A l'agost, però, s'incrementa el turisme estranger, segons ha confirmat l'Associació de Turisme Rural del Solsonès, qui ha apuntat que principalment acullen visitants de França i Bèlgica.

El president de l'Associació de Turisme Rural del Berguedà, Jordi Pellicer, ha explicat que el turista estranger és "molt més actiu" i "no només es conforma amb una casa amb bones prestacions". Segons Pellicer, els turistes catalans s'ho pensen més a l'hora de llogar i fan estades més curtes, en canvi el turisme estranger -sobretot provinent del centre d'Europa- opta per allargar l'estància. També ho ha confirmat el Gremi Comarcal d'Hostaleria del Solsonès, qui assegura que les reserves dels estrangers "són més llargues".

Més informació:

El sector turístic lleidatà preveu una ocupació del 75% durant l'agost

L'ocupació de juliol a la demarcació de Girona és inferior a la del 2013

Els hotelers de la Costa Daurada salven el juliol abaixant preus