Endesa renova la xarxa elèctrica a Sora amb un helicòpter

La intervenció es va fer en una àrea de difícil accés

Redacció Osona.com
24 de juliol del 2014
Endesa ha portat a terme recentment els treballs de renovació amb helicòpter d’una línia elèctrica de mitja tensió ubicada dins el terme municipal de Sora, per tal de millorar la qualitat i la continuïtat del subministrament elèctric a clients d’aquesta població.

Els treballs, que han comptat amb una inversió d’11.800 euros, han consistit en la substitució de set suports de fusta que es trobaven repartits al llarg de mig quilòmetre de distància i que estaven malmesos per l’acció d’ocells, que en picotejar les estructures les danyen. Aquests han estat substituïts per dues torres metàl·liques. Donada l’orografia del terreny i la dificultat d’accedir a la zona on hi ha la línia elèctrica, la companyia ha optat per utilitzar un helicòpter enlloc de vehicles tot terreny i, així, minimitzar l’impacte mediambiental de l’operativa. Així, l’helicòpter va transportar els nous suports metàl·lics fins a l’indret on hi havia els vells i, des de terra, amb cada pal sospès des de l’aparell, els operaris els van substituir.

A més, s’ha aprofitat l’actuació per canviar els antics aïlladors de vidre per uns nous de polimèrics. Aquests nous elements estan fabricats a partir d’un compost a base de fibra de vidre i silicona i aporten significatius avantatges respecte dels anteriors. En concret, tenen un pes més lleuger i major resistència a les inclemències meteorològiques com la calamarsa, les pedregades, o les descàrregues de llamps. Així mateix, són més forts davant d’actes vandàlics i trets dels caçadors.

Aquesta acció millora la fiabilitat del servei a 17 centres de transformació de Sora i s’ha portat a terme com a mesura excepcional perquè la singularitat de l’espai així ho requereix.