El Festival de Cinema de Muntanya projectarà el primer film del gènere

La 32a edició del certamen de Torelló mostrarà la pel·lícula "Cervino", que es va rodar l'any 1901

Iris Estrada
27 de juliol del 2014
Fotograma de la pel·lícula 'Cervino' (1901)
Fotograma de la pel·lícula 'Cervino' (1901) | Festival de Cinema de Muntanya de Torelló
Fotograma de la pel·lícula 'Cervino' (1901). Foto: Premsa Festival Torelló

El Festival BBVA de Cinema de Muntanya projectarà “Cervino”, la pel·lícula més antiga del gènere. El certamen, que enguany arriba a la 32a edició, se celebrarà del 14 al 23 de novembre a Torelló. Durant 10 dies es projectaran pel·lícules sobre alpinisme, escalada, esports d’aventura i documentals sobre etnografia i natura, així com exposicions i xerrades especialitzades. 
 
La pel·lícula “Cervino” es considera la primera pel·lícula de muntanya. Es tracta d’un curt de 74 metres (6 minuts) que es va enregistrar l’any 1901. En el film es mostra un grup de tres alpinistes que surten de Zermatt i escalen el Cerví pel costat suís. L’International Alliance for Mountain Film ha acabat la restauració “Cervino” aquest any i per això podrà mostrar-se a Torelló. Es projectarà com a peça única al costat de les millors pel·lícules de muntanya de l’any. Els espectadors podran gaudir d’aquesta oportunitat única per viure i veure la història del cinema i de la muntanya. 
 
No es coneix l’autor de “Cervino”, però es creu que podria tractar-se de Franck Ormiston-Smith, un dels pioners de cinema de muntanya. Ormiston-Smith havia fet nombroses ascensions entre el 1901 i 1902 als cims més importants de la cadena, acompanyat de tres guies i dos camàlics. 
 
Com a novetat del Festival  també destaca la secció +Xtrem, que recollirà curtmetratges d’esports extrems enfocats a un públic més jove, i que només en aquesta secció s'escollirà en votació popular el film guanyador. 
 
Estrelles a la neu, esquiadors de cine
 
El Festival BBVA de Cinema de Muntanya també acollirà l’exposició “Estrelles a la neu, esquiadors de cine”, que es podrà visitar del 14 al 23 de novembre al Foyer del teatre Cirvianum. Aquesta mostra recull les grans estrelles del cinema que esquien i que s’han convertit, momentàniament, en alpinistes. 
 
El fons documental l’aporten l’arxiu del Festival i el Museo Nazionale della Montagna (Torino). S'hi podrà descobrir com des d’Arnold Fank, que als anys 20 va començar a rodar les primeres pel·lícules d’esquí, gairebé tots els gèneres cinematogràfics van optar per situar l’acció als cims nevats. Estrelles de la gran pantalla van popularitzar estacions d’esquí i grans professionals de l’esquí van intentar fer-se un lloc al món del cinema. L’exposició és un recull de cartells, programes de mà i fotogrames de pel·lícules que combinen grans noms com Gregory Peck, Greta Garbo, o Robert Redford amb els esports de neu. 

Cartells internacionals 
 
Durant el festival, els cartells més rellevants dels festivals de cinema de muntanya ompliran els aparadors dels comerços de Torelló. Es tracta d’una producció de la International Alliance for Mountain Film (IAMF), fundada l’any 2000 a Torí, i que treballa per la promoció, conservació i valorització del cinema del sector. La IAMF està formada per 22 membres, 21 festivals i un museu, i que representen 17 països europeus, asiàtics, nord-americans i sud-americans. El director del Festival BBVA de Cinema de Muntanya, Joan Salarich, n’és l’actual president. 
 
Durant la roda de premsa de presentació de la 32a edició del Festival BBVA de Cinema de Muntanya també es va formalitzar el conveni de coorganització i patrocini entre el Festival, la Fundació Antigues Caixes Catalanes de Sabadell, Manlleu i Terrassa, i el BBVA. Així doncs, la coorganització segueix en mans d’aquestes entitats. Auesta col·laboració es remunta a l’any 2009, tot i que ja havia començat amb les primeres passes del Festival l’any 1983. 
 

Més informació, des del web del Festival BBVA de Cinema de Muntanya


Presentació del 32è Festival BBVA de Cinema de Muntanya. Foto: Premsa Festival Torelló
Arxivat a