Espadaler assumeix la secretaria general de CiU en substitució de Duran i Lleida

El relleu s’ha formalitzat aquest dilluns en la reunió de la Comissió Executiva Nacional del partit

Osona.com
21 de juliol del 2014
Ramon Espadaler, a Vic, en una foto d'arxiu
Ramon Espadaler, a Vic, en una foto d'arxiu | Adrià Costa
Ramon Espadaler, a Vic, en una foto d'arxiu. Foto: Adrià Costa

El president del comitè de govern d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, ha deixat aquest dilluns la secretaria general de CiU aprofitant la reunió de la Comissió Executiva Nacional de la federació, tal com ja va informar ahir aquest diari. En aquesta trobada, s’ha nomenat també el seu relleu, Ramon Espadaler, que també és president del consell nacional d'UDC i conseller d'Interior.

Tot i deixar de ser el "número dos" de la federació, Duran ha avisat que continuava com a president del comitè de govern d'Unió i amb el seu escó a Madrid. Des d'aquests dos altaveus, ha explicat, continuarà assumint el seu compromís “amb el dret a decidir i amb la consulta del 9 de novembre". De fet, el líder democristià ha assegurat que mai no ha mostrat “cap incomoditat amb el dret a decidir o la consulta".

En una mateixa línia de suport a la consulta s'ha mostrat el secretari general de CiU "in pectore" Ramon Espadaler, que ha assegurat que és un objectiu clau tant per al Govern com per a UDC. Espadaler ja exerceix des d’avui com a secretari general de CiU tot i que queda un petit tràmit formal de ratificació previst als estatuts de la federació.

Espadaler ha expressat el seu agraïment per la confiança que li ha fet el president Mas per responsabilitzar-se de la secretaria general. “Sóc perfectament conscient que és un moment complex per al conjunt del país i per a la federació com a primera força que porta el lideratge del país. És un moment altament atractiu des de la perspectiva d'algú que fa política i que a través de la política serveix al país, que està donant compliment als dos grans reptes que ens vam comprometre: la recuperació econòmica i el camí cap a la consulta. Són dos objectius que van del bracet”, ha dit.

En aquest sentit, Espadaler ha deixat clar que “canvien alguns noms, canvien algunes persones en l'àmbit de la secretari general, el que no canvia són els objectius prioritaris de la federació de CiU. No canvia el nostre compromís amb el país. No canvia en absolut el nostre compromís amb la consulta ni amb la recuperació econòmica”.

Amb motiu del nomenament d’Espadaler com a secretari general de CiU, Osona.com ha preparat un recull de fotos que mostra la seva trajectòria política des del 1989, quan va afiliar-se a Unió Democràtica, als 26 anys d'edat.

Una trajectòria ascendent

Una constant d'aquesta col·lecció de fotos és el rol secundari que Espadaler adopta en la majoria d'elles, en un principi, oferint així la imatge d'un jove polític que va guanyant llocs i experiència, successivamenta l'ombra de Joaquim Bosch, alcalde de Sant Quirze de Besora; Jacint Codina, alcalde de Vic, i evidentment de Duran i Lleida.

Tanmateix, a mesura que passen els anys, la seva figura va aconseguint més visibilitat a les fotografies, al temps que deixa enrere la barba i el seu aspecte un punt rural per anar adoptant la figura del qui avui és conseller d'Interior. Un càrrec sensible al màxim que, tanmateix, ha estat exercint sense abandonar la seva acostumada actitud de proximitat i tracte planer amb la gent que l'envolta.

Ramon Espadaler i Parcerisas (Vic, 1963) va iniciar el 1989 la seva activitat política afiliant-se a Unió Democràtica de Catalunya. Dos anys després va ser elegit regidor del seu poble, Sant Quirze de Besora. L'any següent ja va ser diputat al Parlament de Catalunya per CiU, un càrrec que repetiria en set legislatures consecutives fins al 2012. El 1999 va ser elegit tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Vic, un càrrec que poc després va substituir pel de director general d'Administració Local de la Generalitat.

El 2001, era nomenat conseller de Medi Ambient del govern catala presidit per Jordi Pujol, que ostentaria fins a la sortida de CiU del govern el gener de 2004. Va exercir una intensa activitat com a diputat de CiU a l'oposició durant els dos governs tripartits de Pasqual Maragall i José Montilla, El desembre de 2012 va ser nomenat conseller d'Interior de la Generalitat, càrrec que exerceix actualment. També és president del Consell Nacional del seu partit.

Les fotografies d'aquesta galeria de les que no se n'indica l'autor en concret, són d'Adrià Costa, cap de Fotografia del Grup Nació Digital.

- Galeria de fotos:Ramon Espadaler
Arxivat a