La polèmica marxa del metge de Montesquiu desemboca en un ple caòtic

CiU i ERC rebutgen una moció de la CUP, on es demanava el suport del consistori al retorn del doctor Costa, que ha estat traslladat a Torelló i Sant Pere de Torelló

Pere Pratdesaba
16 de juliol del 2014
El ple de l’Ajuntament de Montesquiu, reunit aquest dilluns en sessió extraordinària i amb un únic punt a l’ordre del dia, va rebutjar la moció que va presentar la CUP sobre la marxa del doctor Xavier Costa, fins ara en comissió de serveis al consultori de la població i que aquest mes ha estat traslladat a Sant Pere de Torelló i Torelló. El document desestimat reclamava diversos punts: explicacions a l’Institut Català de la Salut (ICS) pel trasllat del metge, a l’Ajuntament sobre les gestions que s’havien fet i un suport públic del consistori al retorn del doctor.

La moció va rebre els cinc vots en contra dels quatre regidors d’ERC, a l’equip de govern, i del de CiU. La votació dels dos regidors de la CUP no va quedar clara, ja que en el moment de votar van continuar llegint la moció, desobeint les ordres de l’alcaldessa Elisabet Ferreres. La sessió va ser molt tensa, i caòtica, i va mostrar les divergències entre govern i oposició.

El conflicte ja fa uns dies que és latent i va arribar al seu punt culminant al ple. Una part de la població no està d’acord amb el trasllat del metge, que té en el rerefons conflictes professionals interns a l’ABS de Sant Quirze de Besora. Per aquest motiu, es va crear la Plataforma Ciutadana pel Manteniment del doctor Costa, per tal d’impulsar mobilitzacions i gestions per fer retornar el doctor, i es va enviar una carta a tots els veïns explicant la situació del que es considera “una cacera de bruixes”. Una de les portaveus d’aquesta plataforma és la regidora de la CUP, a l’oposició, Liliana Vilanova. La CUP va demanar un ple extraordinari per tal de debatre el tema, que se li va concedir aquest dilluns. A la sessió, va portar-hi la moció esmentada.

L’alcaldessa va argumentar el seu vot contrari dient que la renovació del doctor Costa era un assumpte de l’ICS i, com a feina temporal vinculada a la comissió de serveis, el professional no podia romandre més de dos anys en un mateix lloc de treball. A més, Ferreres va explicar que quan el mateix metge li va comunicar el seu trasllat li va demanar si volia que fes alguna gestió per evitar-ho i s’hi va negar. A més, l'alcaldessa considera que ella es deu “a tot el poble”, i que la plataforma no representa la majoria dels veïns de Montesquiu.

Ferreres també va insistir en que la marxa del doctor Costa no significava cap retallada de serveis a l’ambulatori de Montesquiu, on hi continuarà havent durant cinc dies servei d’infermeria, medicina general, pediatria i administració, en els mateixos horaris. Aquesta possibilitat, segons l’alcaldessa, ha inflat el discurs “fals” de la CUP. “Han creat una inseguretat al poble, dient que ens quedàvem sense metge i sense consultori. I això no és cert”, va dir en declaracions posteriors en aquest diari.

No és de la mateixa opinió Vilanova, que precisament diu tot el contrari. “Estan desviant el discurs. Nosaltres volem que no marxi el metge, no parlem ni d’horaris ni de serveis. Són ells que amenacen que si hi ha massa enrenou potser ens trauran el servei”, es lamenta la regidora de la CUP.

La discrepància en aquest punt es va evidenciar al final del ple, que va començar a les nou del matí i va durar una mitja hora. Quan va ser el torn dels regidors de la CUP, aquests van queixar-se que el debat que s’estava produint no es corresponia a les propostes que es feien a la moció. Per aquest motiu, van voler llegir el text de la moció en veu alta, per remarcar exactament què era el que es demanava. L’alcaldessa no els va deixar finalitzar la lectura i els va ordenar que s’aturessin, per tal de procedir a la votació. Aquí es va generar el caos: per un costat, l’alcaldessa demanava el sentit dels vots al consistori i, per l’altra, la  portaveu de la CUP seguia llegint la moció. Finalment, no ha quedat molt clar el signe de la votació dels dos regidors de la CUP, ja que quan es va demanar qui estava a favor de la moció no van aixecar el braç.