Creu Roja d'Osona treballa per inserir una cinquantena d'aturats majors de 45 anys

L'entitat presenta un estudi sobre la vulnerabilitat d'aquest sector de la població

Irene Giménez Vinyet
17 de juliol del 2014
Presentació de l'estudi a Vic. Foto: Albert Alemany

La Creu Roja d'Osona va presentar fa uns dies a Vic les conclusions del 6é estudi de l'Observatori de Vulnerabilitat de la Creu Roja a Catalunya sobre “L'impacte de la crisi en les persones majors de 45 anys”, iniciat al mes de febrer. Aquest instrument, creat arran de la crisi econòmica, pretén analitzar la situació de persones ateses per Creu Roja en situació de vulnerabilitat.
 
L'estudi s'ha basat en enquestes telefòniques, d'entre 30 i 35 minuts, realitzades a persones assistides per Creu Roja, la majoria d'elles, de la demarcació de Barcelona.

L'informe constata que, en dades generals a Catalunya, més del 83% de les persones de més de 45 anys que són ateses en projectes de lluita contra la pobresa de la Creu Roja estan a l'atur, i de les quals només un 16,4% treballen però en condicions precàries. El 70,5% va tenir la seva darrera feina abans del 2012. A més, l'estudi, conclou que el treball ja no és garantia per evitar l'exclusió social i que aquesta precariat pot provocar afectacions psicològiques i de la salut.

En aquest marc, la Creu Roja informa que a Osona s'han atès un total de 54 aturats majors de 45 anys, dins el programa d'ocupació. L'objectiu, segons Maria del Mar Espadaler, coordinadora de l'estudi, és “aconseguir la inserció laboral d'aquestes persones però també de sensibilitzar el món empresarial sobre la necessitat d'ajudar a la població d'aquesta franja laboral”. Les dades a Osona mostren que del total d'assistits -36 homes i 18 dones-, 31 d'aquestes persones ja fa més de dos anys que no treballen.
 
A Vic, la Creu Roja compta pel projecte amb un equip tècnic i segueix una metodologia d'itineraris personalitzats d'inserció, profunditzant en les fases d'orientació, formació i intermediació laboral.
 
Des de l'inici del projecte, Creu Roja d'Osona ja ha realitzat dos cursos, un de neteja i un altre de magatzem, i a l'octubre es preveu iniciar un tercer sobre comerç. De moment, s'han inserit un total de 12 persones en el sector serveis i en la indústria càrnia. Maria del Mar Espadaler explica que “l'objectiu és assistir un centenar de persones fins a finals d'any i aconseguir la inserció laboral d'un mínim de 30 aturats”.
 
Des de Creu Roja es prepara els participants per entrar al mercat laboral a través de diferents projectes. A Vic, es treballa en tres d'aquests propòsits: l'Activa't, un programa d'inserció laboral només per a dones, el Projecta per a persones majors de 45 anys, i l'Ocupa't, un espai dedicat a la recerca de feina i a suport emocional.
 

Estudi íntegre de l'Observatori de Vulnerabilitat

Arxivat a