Marc Pinsach i Marta Garcia busquen fer història a l'Olla de Núria

Mai cap atleta ha guanyat tres vegades la mítica prova organitzada per la UE Vic

Arnau Urgell
10 de juliol del 2014
Marc Pinsach, seguit d'Agustí Roc, a l'Olla 2013
Marc Pinsach, seguit d'Agustí Roc, a l'Olla 2013 | Arnau Urgell
Marc Pinsach, seguit d'Agustí Roc, a l'Olla 2013. Foto: Arnau Urgell

Marc Pinsach i Marta Garcia tenen l'oportunitat de fer història a l'Olla de Núria. Mai cap corredor ha pogut guanyar tres edicions de la mítica cursa i, conjuntament amb Kilian Jornet, tenen l'honor de ser els únics que han repetit. No ho tindran fàcil ja que diumenge es reuniran a Núria un dels millors cartells de la competició organitzada per la Unió Excursionista Vic amb bona part de l'elit catalana de l'especialitat.

Pinsach va ser segon la setmana passada a la Sentiero 4 Luglio. Tot just acabar la cursa declarava a NacióMuntanya que les sensacions per l'Olla eren molt bones. Un escenari que s'ha consolidat després d'uns dies d'entrenament per acumular quilòmetres tot combinant-ho amb la bici de carretera. "Crec que ara sí arriben en plenes facultats per lluitar amb les mes millors armes", ha assegurat en una nota de premsa.

El corredor de Cassà de la Selva ha guanyat les dues darreres edicions i, per tant, és el rival a batre. La resta d'aspirants són Agustí Roc i els germans Nil i Oriol Cardona –segon, tercer i quart l'any passat- així com un Jessed Hernàndez, tercer el 2012, que torna a estar a davant de tot. Cal recordar que Agustí Roc és el corredor que més vegades ha pujat al podi –un total de quatre- però, curiosament, mai ha pogut guanyar.

Marta Garcia: 'Ho donaré tot per estar a davant'

Encara més oberta es preveu la competició femenina. L'osonenca Marta Garcia busca el triplet després de guanyar el 2012 i el 2013. I és que també hi haurà Laura Orgué i Emmanuela Brizio, guanyadores del 2009 i el 2010, així com Laia Andreu, actual campiona catalana i estatal de l'especialitat. Anna Comet i Tina Bes, segona i tercera l'any passat, juntament amb Clàudia Galicia completen el que segurament és el millor cartell de la prova, com reconeix Pep Bisquert, director de la cursa. "No descarto que caigui algun dels rècords que tenen des de fa anys Kilian Jornet i Mireia Miró", assenyala.

"Veig molt difícil poder guanyar però no veig res perdut. Ho donaré tot per estar a davant", explica Marta Garcia a NacióMuntanya. Anna Comet, per la seva banda, creu que la cursa serà molt igualada però que Laura Orgué surt com a favorita. "Ens agafarà molta avantatge a la pujada i no tinc clar que la poguem atrapar després", explica. La campiona del món de curses verticals farà doblet aquest cap de setmana ja que divendres serà a Val d'Isère a la segona prova de la Copa del Món.

La cursa començarà a les nou del matí a l'esplanada del Santuari. Hi haurà un total de 700 participants que fa setmanes van esgotar les inscripcions. Enguany hi ha un repunt de la presència d'internacionals amb corredors com Stefano Trisconi, Michela Pinana, Rolando Pinan i Gary Devin, a banda d'Emmanuela Brizio. La cursa continua sent autosuficient –sense cap avituallament- i amb el recorregut clàssic de 21,1 quilòmetres i 1.940 metres de desnivell positiu. Comença amb cinc quilòmetres duríssims fins a assolir el Puigmal, el sostre de la prova (2.909 metres), per posteriorment anar passant pels cims i els colls de tota l'olla: pic del Segre, Finestrelles, pic d'Eina, Noufonts, coll de Noucreus, puig de Font Negre i pic de l'Àliga.

NacióMuntanya farà un seguiment especial de la cursa des de Núria. A més, en col·laboració amb la UE Vic ha sortejat dues inscripcions –els guanyadors han estat Isaac Torija i Jordi Costa- amb vora 300 participants.

Especial Olla de Núria a NacióMuntanya

Els vídeos de l'Olla de Núria 2013
 

Galeries de fotos

Fotos de l'Olla de Núria 2013 (Arnau Urgell)

Fotos de l'Olla de Núria 2012 (Toni Anguera)

Fotos de l'Olla de Núria 2010 (Toni Anguera)

Fotos de l'Olla de Núria-arribada al Santuari de Núria 2009 (Xevi Mas)

Fotos de l'Olla de Núria-ascens al Puigmal 2009 (Toni Anguera)