Borgonyà recordarà els seus combatents a la Guerra Civil

Jaume Amargant organitza un acte commemoratiu amb exposicions, xerrades i un audiovisual, entre d'altres propostes

Iris Estrada
08 de juliol del 2014
Quan es compleix el 75è aniversari del final de la Guerra Civil, Borgonyà recordarà els fills del poble que hi van participar en un acte organitzat per l'antropòleg Jaume Amargant. La celebració tindrà per nom "Soldats de Borgonyà" i es farà el proper dia 20 de juliol al teatre històric de Borgonyà. 
 
A les dues del migdia tindrà lloc un dinar popular i durant les postres començarà l'acte. L’historiador i coautor del llibre “Borgonyà, una colònia industrial del Ter (1995)”, Pere Colomer, farà la presentació. També s'exposaran 18 cartells de la Guerra Civil en gran format que han estat cedits per la Biblioteca Joan Triadú de Vic: 15 d’aquestes imatges representen el bàndol republicà i tres el bàndol insurgent. 
 
A més, hi haurà una exposició de les monedes i bitllets de curs legal durant la Guerra Civil i de les monedes de la Cooperativa de Borgonyà, cedides per Carles Comella. També es podrà veure una  mostra d’armament, munició i uniformes provinents de l'exposició "La Retirada de la Vall de Camprodon 1939". Aquesta mostra esà cedida per Lluís Bassaganya i Alejandro Cuadrado. 
 
Una altra de les activitats és la presentació d'un audiovisual amb documents originals i inèdits dels joves de Borgonyà que van combatre. També s’ensenyaran bitllets, monedes i documents de la segona Restauració borbònica. L’acte estarà amenitzat per cançons i himnes dels diferents bàndols que van participar a la Guerra Civil. 
 
Finalment hi haurà un homenatge a les famílies que han cedit material per ajudar a la realització d’aquest acte i se’ls hi entregarà un obsequi commemoratiu. Per acabar, es farà una connexió en vídeo des de Castelldefels, on parlarà un supervivent de la Guerra Civil que va ser testimoni de la caiguda de Barcelona el 26 de gener de 1939. 
 
Podeu consultar la resta d’activitats que tindran lloc a l’acte commemoratiu a través del facebook de Borgonyà Memory. 

 
Cartell d'actes de "Soldats de Borgonyà" (PDF)