Pere Prat i Josep Maria Freixanet tornaran de manera «cautelar» les dietes de la FMC

Miquel Arisa, alcalde de Centelles, està sent investigat, junt amb els d'Olost i Manlleu pel presumpte cobrament de sous encoberts

Pere Pratdesaba
04 de juliol del 2014
Pere Prat i Josep M. Freixanet, alcaldes de Manlleu i Olost, tornaran les dietes presumptament irregulars pagades per part de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC). Una decisió que, segons ha explicat Osona.com Marc Sanglas, secretari de Política Municipal d’ERC, han pres de manera "cautelar" els nou alcaldes d'ERC que apareixen a la investigació, entre els quals els dos osonencs.  “Els diners es dipositaran en concepte de dipòsit fins que no s’aclareixi la investigació”, ha dit Sanglas. També ho faran els cinc alcaldes investigats de CiU mentre que no s'han pronunciat ni el PSC, el partit amb més càrrecs que presumptament van rebre sobresous, ni ICV i el PP. Entre els socialistes també hi ha l’alcalde de Centelles, Miquel Arisa.

Cal recordar que un jutge de Sabadell ha obert una investigació a 44 alcaldes o exalcaldes per presumptament haver cobrat sous encoberts per part de la FMC. Es tracta d'una peça separada del cas Mercuri –on hi ha involucrat Manuel Bustos, exalcalde de Sabadell- que pretén esbrinar si aquests pagaments es camuflaven com a dietes i desplaçaments o reunions que, en algunes ocasions, no s’haurien arribat a celebrar mai. El període investigat pels Mossos se centra en els exercicis 2011 i 2012, dos anys repartits en dues legislatures, i amb una quantitat que ascendeix fins a 180.000 euros –tot i que el sistema de pagament podria haver començat el 2004-.

La majoria dels 44 alcaldes que apareixen a la investigació són del PSC –la FCM és molt pròxima als socialistes- però també d'ERC, CiU, PP i ICV. Entre aquests hi ha els tres d’Osona esmentats: Miquel Arisa, alcalde de Centelles i actual membre del comitè executiu i president de la comissió sectorial de Petits Municipis de la FMC; Josep Maria Freixanet, alcalde d’Olost i president de la comissió sectorial d’Educació de la FMC; i  Pere Prat, alcalde de Manlleu i exvicepresident de la FMC.

La Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, acusació popular del cas, estudia demanar la imputació de tots aquests càrrecs electes. De fet, en la interlocutòria judicial es parla d'indicis delictius però no demana cap imputació concreta. La plataforma també assegura que l'informe elaborat pels Mossos d'Esquadra demostra que els pagaments no corresponien a les distàncies des d'on es traslladaven els alcaldes sinó al tipus de càrrec que ocupaven a l'entitat municipalista. En el cas d’Arisa, la quantitat percebuda va ser de 10.540 euros; la de Freixanet, 5.720 euros; i la de Prat, 4.176 euros.

Arisa i Prat, en declaracions a Osona.com, han assegurat que totes les dietes que han cobrat de la FMC es corresponen als desplaçaments que han efectuat o a les reunions en les que han participat.

En la mateixa línia s’ha expressat Freixanet: “Jo ocupava un càrrec de responsabilitat a l'àrea d'Educació de la FMC i he percebut cobraments en base a aquesta responsabilitat i a les tasques encomanades en el si de l'entitat, que són reunions en òrgans interns, altres reunions o participació en jornades externes en nom de la FMC. Tots els cobraments han estat d'acord amb les disposicions establertes per la FMC i aquestes quantitats sempre les he declarat a la hisenda pública, en la declaració de renda”.

L’alcalde d’Olost explica que durant dos anys, el termini en què ha cobrat aquesta quantitat, ha dedicat un o dos dies de la setmana a treballar per la FCM, i que això ha inclòs el desplaçament continu des de la seva població fins a Barcelona, en el seu cotxe particular. La quantitat assignada mensualment durant aquest període se situa entre els 235 i els 265 euros.

Llista amb els 44 alcaldes i les quantitats presumptament irregulars

Arxivat a