El Museu de l'Art de la Pell acull tres mostres sobre la Guerra de Successió

Les exposicions s'emmarquen en la commemoració del Tricentenari

Iris Estrada
02 de juliol del 2014
Acte d'inauguració de la nova exposició del Tricentenari
Acte d'inauguració de la nova exposició del Tricentenari | Joan López/Facebook
Acte d'inauguració de la nova exposició del Tricentenari. Foto: Joan López/Facebook

L’exposició “Catalunya i la Guerra de Successió” es va inaugurar el passat 26 de juny al Museu de l’Art de la Pell de Vic. Aquesta mostra itinerant està organitzada pel Comissariat del Tricentenari i pel Museu d’Història de Catalunya i es podrà visitar a Vic fins al 31 de juliol.

L’acte d’inauguració va tenir lloc al Museu de l’Art de la Pell i hi van assistir el director del Museu d’Història de Catalunya, Agustí Alcoberro, el regidor de Cultura i Ciutadania de l’Ajuntament, Joan López, i el director del Museu de l’Art de la Pell, Josep Maria Riba, entre altres.  
 
“Catalunya i la Guerra de Successió” és una exposició produïda pel Museu d’Història de Catalunya i es trobarà al Museu de l’Art de la Pell de Vic juntament amb les exhibicions “La Guerra de Successió a Osona. Origen i destí” i “300 anys sense constitucions”. Aquestes tres mostres representen tres punts de vista de la Guerra de Successió: una centrada en el conflicte europeu i català, l’altra en el paper que va jugar Osona al conflicte bèl·lic i, finalment, l’última serà des de la perspectiva de les lleis pròpies. 
 
Un cop acabada la inauguració va tenir lloc el concert “Una batalla musical”, un muntatge musical basat en la música del segle XVIII. Aquest espectacle recull diverses marxes i melodies que representaven els batallons que van lluitar a la Guerra de Successió i que s’han conservat en un manuscrit que es troba a la Biblioteca de Catalunya. 
 
El concert està format per dos bàndols, un representant la música de palau i l’altre la de carrer. D’una banda hi ha una cobla tradicional formada per flabiol, tamborí i cornamusa, i de l’altra, un grup de ministres amb dues cornetes, un sacabutx i un baixó. 

LES EXPOSICIONS
 
Catalunya i la Guerra de Successió
Aquesta exposició pretén fer reflexionar els visitants sobre el valor de la llibertat i el dret dels pobles a escollir el seu futur. La mostra es presenta com un esdeveniment cultural i ciutadà que vol fer arribar el coneixement sobre la guerra a un públic divers. 
 
La Guerra de Successió a Osona. Origen i destí
Aquesta mostra mostrarà el paper d’Osona dins d’aquest conflicte bèl·lic i s’hi poden veure obres, objectes i documents. Alguns dels objectes de l'exposició no han estat mai exposats públicament. Osona va ser escenari d’algunes de les batalles cabdals de la guerra.  El 17 de maig de 1705 es va firmar a l’ermita de Sant Sebastià de Vic el Pacte dels Vigatans, un acord per començar les negociacions per una aliança amb Anglaterra. Aquest document va iniciar la participació de Catalunya a la Guerra de Successió.
 
300 anys sense Constitucions
L’exposició és un tribut a la compilació de les Constitucions de Catalunya de 1704 on s'hi recullen totes les lleis, costums i drets històrics catalans. També és un recorregut per la historiografia catalana del segle XVIII al XX que recopila les millors obres editades sobre la nostra història nacional.


Vídeo de l'exposició "300 anys sense Constitucions"
Arxivat a