El sector porcí es mobilitzarà contra el tancament de les plantes de purins

Els ramaders carreguen contra els governs espanyol i català i continuen reclamant una moratòria

Pere Pratdesaba
30 de juny del 2014
El sector porcí de Catalunya, representat per Unió de Pagesos, JARC, Asaja, Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, Porcat i Anprogapor, i l’Associació d’Empreses per al Desimpacte Ambiental dels Purins (ADAP), denuncia que el Ministeri d’Indústria “ha provocat” el tancament definitiu de les plantes de tractament de purins, després de la publicació de l’ordre que retalla, amb caràcter retroactiu, les retribucions per a la generació d’energia. Aquestes entitats també critiquen “la inacció” del Ministeri d’Agricultura, que no s’ha involucrat en les demandes del sector per tal de no arribar a l’actual situació.

El sector porcí, que va mantenir dijous una reunió a Lleida per fer una valoració de la situació, estudia emprendre accions legals i convocar accions de protesta per als pròxims dies en contra de l’ordre que ha obligat al tancament de les plantes. El sector també considera que el Govern de la Generalitat no ha estat capaç d’influir per trobar una sortida pactada per a la moratòria de les retallades fins al desembre del 2015 amb l’objectiu de treballar amb solucions alternatives.

Les organitzacions del sector porcí exigeixen tant al Govern estatal com a l’autonòmic que destinin recursos i temps per afrontar les inversions que han de permetre fer les adaptacions necessàries per complir amb la gestió del tractament de purins i mantenir les explotacions dins el marc normatiu.

La retallada de la subvenció a les plantes és d’un 40%, el que fa inviable la seva continuïtat i les aboca al tancament definitiu. Això afecta més de 480 explotacions porcines a Catalunya que gestionaven els seus excedents en les sis plantes que hi havia al territori (una a Alcarràs, dues a Juneda, una a Miralcamp, una a l’Esquirol-Santa Maria de Corcó i una a les Masies de Voltregà). A tot l’Estat, el tancament de plantes (29 en total) afecta més de 2.000 explotacions que gestionen els purins.