La Vella compleix 150 anys

La festa major de Vic comença amb un emotiu homenatge al popular cap de llúpia

Pere Pratdesaba
27 de juny del 2014
Descoberta de l’escultura commemorativa del 150è aniversari de la Vella
Descoberta de l’escultura commemorativa del 150è aniversari de la Vella | Adrià Costa
Pastís del 150è aniversari de la Vella. Foto: Adrià Costa

Una emotiva festa del 150è aniversari de la Vella ha donat aquest divendres, 27 de juny, el tret de sortida de la festa major de Vic 2014 , que s'allargarà fins al 13 de juliol i que presenta una setantena de propostes. La ciutat ha homenatjat així a l’històric cap de llúpia, amb la realització d’una escultura a la Plaça Gaudí. La inauguració de l’obra s'ha fet a dos quarts de set de la tarda, en un acte en el que hi havia el regidor de Ciutadania i Cultura, Joan López; l’escultor i autor, Manel Casserras; i l'actual portador de la Vella, Manel Dot. Tots ells han fet uns breus parlaments.

L'acte ha tingut una gran afluència de gent, gairebé unes dues-centes persones. La celebració ha inclòs un pastís d'aniversari, un photocall amb la Vella, un pilar dels Saglas d'Osona i l'actuació musical de Trepadella. També una cervavila pel carrer de la Riera en el que hi han participat els tres caps de llúpia de la ciutat amb els seus vestits originals, un fet poc inusual que es pot qualificar d'històric. Manel Dot i el seu pare, que també havia estat portador de la Vella, han rebut un petit obsequi.

Amb els gegants de Vic sempre surten els nans, capgrossos o caps de llúpia, el més famós dels quals és el Merma. És una figura característica de la ciutat que es va crear l’any 1832 i que va davant els gegants per fer-los pas i, diuen, per espantar les mosques, perquè  poden ser molt molestes per a la persona que fa ballar el gegant.

Després del Merma, que va ser el primer capgròs de Vic, es van crear la Vella i el Nen. La Vella sembla que es va fer per escarnir un veí de Vic que era molt lleig i que, segons la llegenda, encara va quedar prou afavorit.

Posteriorment, al segle XX, arriba la figura del Nen, que està fet segons l’estètica dels Nans Nous de la Patum de Berga.

El gran dia de les colles

Els tres capgrossos han donat vida a les tres grans colles de la ciutat que protagonitzen la Crida, una festa popular que marcarà el primer cap de setmana de festa major. La Crida es farà el dissabte, arrencarà a les set de la tarda amb rues liderades pel seu cap de colla des de diferents punts de la ciutat i el punt d’unió serà la plaça de la Catedral a les 21:15 h. En aquest indret, es farà un sopar popular, un concert de xarangues i la Crida, que anirà a càrrec de Ventall teatre i que tindrà com a protagonistes “personatges molt coneguts de la ciutat”, segons els organitzadors.

La festa major jove, la Xurriacada infantil, visites turístiques i havaneres són algunes de les propostes per aquest primer cap de setmana.

Com a novetats de la festa major, enguany cal destacar la festa “Va parir tour”, de Ràdio Flaixbac, amb la intenció d’enganxar un públic més adolescent, el 12 de juliol al Parc dels Estudis, amb la presència de Carles Pérez, Carles Roca, Andreu Presas, el Becari i el Gran German. Pel que fa als concerts a la plaça Major, aquest any n’hi haurà dos, de gran nivell: el 3 de juliol, Txarango presentarà el seu nou disc “Som riu”; i l’endemà, la banda Obeses farà el mateix amb el seu segon treball, “Zel”.

Els actes de la diada de Sant Miquel, el 5 de juliol, arrencaran a les deu del matí a la plaça del Pes, amb el ball dels gegants i els caps de llúpia. Després, es farà el tradicional seguici de l’Ajuntament de Vic fins a la catedral on se celebrarà l’ofici de la festa major i, tot seguit, el ball de l’Àliga i de gegants. Aquest any s’estrenaria nou bestiari. La celebració de Sant Miquel s’escau en dissabte, pel que tot fa preveure una major assistència als actes que en edicions anteriors.

Un altre dels dies que s’hauran d’apuntar al calendari és el diumenge 6 de juliol. A les sis de la tarda tindrà lloc la Xurriacada a la plaça Major, on la cultura tradicional i popular esdevindrà la veritable protagonista. Hi participaran unes 40 colles vingudes d’arreu dels Països Catalans. A més, el matí se celebrarà la tradicional trobada castellera, on els Sagals d’Osona hi han posat moltes expectatives. La colla carbassa pretén descarregar, 10 anys després, la torre de 8 amb folre.

Completaran la programació, entre d’altres, la cronoescalada ciclista, el concert a la plaça de la Principal de la Bisbal, la gimcana guarra, el correfoc, circ, teatre, exposicions, les Barrakes i la conferència balmesiana (que enguany anirà a càrrec de Francesc Codina). La Contracrida i el tradicional castell de focs posaran punt i final a la programació.

Programa de la festa major (PDF)
 


Manel Dot, actual portador de la Vella, en la festa del 150è aniversari del cap de llúpia. Foto: Adrià Costa

---------------------
Galeries de fotos:

2013
-Castell de focs
-La Cridòria
-Trobada castellera
-Gimcana Guarra 1
-Gimcana Guarra 2
-Birranostrum
-Concert de l'Orquestra Maravella
- Diada de Sant Miquel
- Nit de versions
-Acció Negra
-Acció Verda
-Acció Vermella
-Correfoc
- La Xurriacada
-La Crida
-Havaneres amb Els Pescadors de l'Escala
- Shopping Night & Day al carrer Manlleu
-Concert infantil amb The Penguins
-Escamot de la colla dels verds

2012
-
Concert de Rosa Luxemburg
-La Cridòria
-Concert: Els Bonobos, Kòdol i Brams
-Ball de Tornaboda
-Concurs de Colles Sardanistes
-Gimcana Guarra
-Birranostrum
-Concert de La Principal de la Bisbal
- Diada de Sant Miquel
-Quatre Barres en concert
-Concert de vigília
-Cercavila de Gegants
-Concert de La Lloca i Miquel del Roig
-La Xurriacada
-Diada castellera
-La Crida
- Inauguració de l'exposició dels capgrossos

2011
-Focs artificials
-la Contracrida
-Concurs de colles sardanistes
-Concert de la Principal de la Bisbal
- Diada de Sant Miquel
- Concert d'Obrint Pas
-Cercavila de gegants
-Correfoc
- Festa de la Cultura Popular
-Jornada castellera
-La Crida
-Birranostrum

2010
- Sarau d'estiu
- Castell de focs
- Contracrida
- Ball de Tornaboda
- Concurs de Colles Sardanistes
- Concert de gralla
- La Principal de la Bisbal
- Diada de Sant Miquel dels Sants
- Els Pets
- Correfoc
- Trobada de xarangues
- Trobada castellera
- Tribut a Sau
- Jocs Bésties
- Crida a les festes
- Birranostrum
- Urbedansa

2009
- Castell de focs
- Ball de tornaboda
- 84è concurs sardanista
- Gimcana dels Sagals d'Osona
- Ball de gralles

- Concert de la Principal de la Bisbal
- Diada de Sant Miquel
- Actuació castellera

- Baixada de carretons
- Concert de Gossos
- Balls de ciutat
- Nit clònica
- Birranostrum

- Urbedansa

2008
- Torbada castellera
- Diada de Sant Miquel dels Sants

2007
- Dinar Popular
- Correfoc
- Concert de Lucrecia
- Diada de Sant Miquel dels Sants
- Concert i ball amb la Principal de la Bisbal

2006
- Festa Major

2005
- Festa Major

2004
- Castell de focs

Descoberta de l’escultura commemorativa del 150è aniversari de la Vella. Foto: Adrià Costa