Roda de Ter instal·la un semàfor amb tecnologia Bluetooth per a cecs

La iniciativa ha comptat amb la col·laboració de l’ONCE

Redacció Osona.com
19 de juny del 2014
Una de les usuàries que va rebre el comandament a distància, a l’hora de creuar el pas de vianants amb els semàfors habilitats per a persones amb discapacitats visuals. Al darrera, l’alcalde de Roda de Ter, Jordi Serra. Foto: Ajuntament de Roda de Ter

Un dels nous semàfors que s’han instal·lat a Roda de Ter està adaptat per a persones amb discapacitat visual. Es tracta d’un dels semàfors que hi ha a la cruïlla de la carretera de Barcelona, just a l’alçada del Centre d’Atenció Primària.

Aquest semàfor compta amb tecnologia Bluetooth, que activa automàticament un senyal acústic al detectar el telèfon mòbil de la persona amb discapacitat visual quan està a prop del pas de vianants. També hi ha l’opció que l’usuari pugui activar el senyal acústic amb un comandament a distància.

Aquesta iniciativa ha estat finançada per l’Ajuntament de Roda de Ter i ha comptat amb la col·laboració de la Fundació ONCE, amb l’objectiu que les persones amb discapacitat visual puguin tenir més mobilitat dins el poble.

L’alcalde de Roda de Ter, Jordi Serra, ha explicat que es podria ampliar a altres semàfors de la població. Salvador Castañer, director de l’Agència Administrativa de Vic de la Fundació ONCE, agraeix que l’Ajuntament de Roda de Ter aposti per l’accessibilitat de les persones, i assegura que “es tracta d’una bona inversió” i que a Roda de Ter s’ha utilitzat un dels sistemes “més innovadors”.

El dimecres de la setmana passada es va fer entrega dels comandaments a distància a dues persones de Roda de Ter com a acte simbòlic per estrenar el nou sistema i des de l’ONCE van explicar que s’entregarà gratuïtament un comandament a distància als seus afiliats.

El sistema que s’ha utilitzat ha estat desenvolupat per l’empresa de la Fundació ONCE especialitzada en accessibilitat que es diu Vía Libre. Aquesta funció acústica s’activa només quan un usuari amb discapacitat visual l’activa ja sigui a través del comandament a distància o del telèfon mòbil. Això fa que el so del senyal acústic no molesti als veïns de la zona perquè s’activa només en el moment que ho requereix l’usuari. El so és diferent depenent de si el semàfor està verd o vermell. Per tant, el que fa l’usuari és activar el senyal acústic, i no pas els semàfors, els quals continuen funcionant amb la regularitat programada.
Arxivat a