Calldetenes teixirà amb llana de colors el mobiliari urbà

Neix al municipi un nou grup d’Urban Knitting, una modalitat d’art espontani originària dels Estats Units

Redacció Osona.com
17 de juny del 2014
Neix a Calldetenes un nou grup d’Urban Knitting (logotip, a la dreta) que intervindrà per primera vegada, teixint amb llana de colors el mobiliari urbà del municipi el proper 27 de setembre, durant la Fira de la Mercè i la festa major. El projecte s’ha creat recentment com a iniciativa del Taller de l’Eva amb el suport de l’Ajuntament de Calldetenes i d’Urban Knitting Osona.

L’Urban Knitting és una forma d’art espontània que consisteix en realitzar accions artístiques al carrer utilitzant tècniques de mitja i ganxet per decorar elements del mobiliari urbà (arbres, bancs, pilones...) amb peces teixides de colors. Així, es pretén humanitzar l’entorn i teixir deixa de ser un entreteniment d’àmbit familiar per convertir-se en una activitat col·lectiva, divertida, creativa, moderna i antiestrés. Aquest moviment té el seu origen a Huston (Estats Units) l’any 2005, quan Knitta va decidir teixir el tirador de la porta de la seva botiga amb llanes de colors. Després de comprovar l’expectació que creava, va decidir seguir teixint la ciutat i, des de llavors, l’Urban Knitting ha continuant creixent i augmentant els seus seguidors arreu del món.

L’espai escollit per a la primera intervenció d’Urban Knitting Calldetenes ha sigut el recorregut de la Fira de la Mercè que inclou els carrers de l’eix comercial, la plaça 11 de Setembre i la plaça Vella. Per poder decorar aquests espais es fa necessària la col·laboració de molta gent, tant per teixir quadrats de colors a partir d’ara, com pel moment de “vestir” els elements urbans. Durant el 27 de setembre es teixiran els requadres entre si per cobrir arbres, bancs, fonts, pilones… i tots aquells elements de mobiliari urbà que no obstaculitzin la mobilitat dels veïns i que puguin tenir un impacte visual agradable. D’altra banda, l’Associació de Comerciants i Serveis de Calldetenes s’ha adherit des de bon principi al projecte i també guarniran edificis i botigues amb llana teixida de colors.

El nou grup s’està difonent aquests dies a nombroses entitats educatives i socials del municipi, així com a persones i col·lectius interessats d’arreu de la comarca per a què participin elaborant les peces que conformaran la intervenció urbana del setembre. De moment ja hi ha prop d’una quarantena d’inscrits que participaran teixint quadrats de 30 x 30 amb llana de colors.

En el moment de la inscripció, que es pot formalitzar al Taller de l'Eva, es fa entrega d'una madeixa de llana gratuïta i s'acorda la data d'entrega dels treballs que formaran part de la intervenció del 27 de setembre. Per a les persones que no tinguin coneixements de mitja ni ganxet i vulguin participar al moviment, es farà formació gratuïta tots el dissabtes de juliol a les instal·lacions de Taller de l'Eva. També està prevista una sessió el dia 15 de juny a la tarda, durant la Festa de l'Escola Sant Marc, així com presentacions del projecte al Casal dels Avis i altres entitats interessades.