Vic ret homenatge a la figura de Manuel Serra i Moret

L'Atlàntida acull un gran acte on es presenta la seva biografia | Entre els assistents, el conseller Mascarell

Miquel-Àngel Velasco, autor de la biografia de Manuel Serra i Moret, aquest divendres a l'Atlàntida.
Miquel-Àngel Velasco, autor de la biografia de Manuel Serra i Moret, aquest divendres a l'Atlàntida. | Adrià Costa
Redacció Osona.com
15 de juny del 2014
Miquel-Àngel Velasco, autor de la biografia de Manuel Serra i Moret, aquest divendres a l'Atlàntida. Foto: Adrià Costa

Manuel Serra i Moret (Vic, 1884 - Perpinyà, 1963) va ser una de les figures intel·lectuals i polítiques més importants a la Catalunya del segle XX. Ideòleg del socialisme amb profundes arrels catalanistes, va cofundar el primer partit socialista català el 1923. El 1939 va haver d’emprendre el camí de l’exili, però en aquell “desert”, com ell mateix el va definir, va esdevenir una de les figures més rellevants de l’oposició a la dictadura. Conseller de la Generalitat a l’exili, ministre del govern republicà i president del Moviment Socialista de Catalunya, va desenvolupar una intensa activitat. Aquest any es commemora el 130è aniversari del seu naixement.

En aquest marc i amb connotacions d’homenatge, el teatre l’Atlàntida de Vic va acollir el passat divendres, 13 de juny, la presentació del llibre “ Manuel Serra i Moret. Política i Exili ”. Es tracta d’una biografia completa escrita per Miquel-Àngel Velasco Martín, que aprofundeix en el recorregut vital i polític de Serra i Moret, així com en aspectes més humans del personatge.

A l’acte hi van assisitir l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal; el conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Ferran Mascarell; Mercè Morales de l’editorial Base, editors del llibre; i l’autor de l’obra. A més, la presentació va comptar amb una nodrida representació de la societat política i civil catalana i osonenca. Entre les assistents, la socialista Montserrat Tura i la ninotaire Pilarín Bayés, entre d'altres.

L’autor

Miquel-Àngel Velasco Martín (Barcelona, 1954) és llicenciat en Geografia i doctor en Història Contemporània per la Universitat de Barcelona. Ha editat les “Memòries, 50 anys d’acció política, social i cultural catalana, de Miquel Ferrer i Sanxis” (2008) i les “ Memorias políticas y militares de José del Barrio ” (2012). Ha col·laborat en obres col·lectives com “Sense memòria no hi ha futur”, actes de les III Jornades de Joves Historiadors i Historiadores (2003) i La Transició a Catalunya (2008).

Estudiós de la vida, el pensament i l’obra de Manuel Serra i Moret, personatge sobre el qual ha impartit diverses conferències i escrit nombrosos articles i la biografia, ha dedicat la seva tesi doctoral (2011) a l’exili d’aquest polític.

Ferran Mascarell i Josep Maria Vila d'Abadal, moments abans de començar l'acte. Foto: Adrià Costa
Arxivat a