La Universitat d'Estiu ret homenatge a la Fundació Privada Esteve Duran de Seva

L’acte dóna el tret de sortida de la 19a edició | Les activitats es portaran a terme a 15 poblacions i territoris d’arreu del país

Redacció Osona.com
12 de juny del 2014
Jordi Montaña, amb Anna Maria Durant, presidenta de la Fundació Privada Esteve Duran de Seva. Foto: UVic-UCC

La Sala de la Columna de l’Ajuntament de Vic va acollir aquest dimecres, 11 de juny, l’acte acadèmic d’inauguració de la 19a edició de la  Universitat d’Estiu de la Universitat de Vic, organitzada per primer cop conjuntament amb la Fundació Universitària de Bages. Presidit pel regidor de Ciutat del Coneixement, Josep Arimany, l’acte va comptar amb la presència del rector de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), Jordi Montaña, i del regidor d’Universitats de l’Ajuntament de Manresa, Jordi Llobet.

Com és habitual, la Universitat d’Estiu va voler retre homenatge a la trajectòria d’una de les institucions emblemàtiques del territori, que enguany va recaure en la Fundació Privada Observatori Esteve Duran de Seva. L’encomi, a càrrec del professor Josep Ayats, de l’Escola Politècnica Superior, va destacar la important tasca científica i divulgativa que ha tingut aquesta institució, que malgrat estar allunyada dels grans centres de coneixement no ha deixat mai de fer recerca de primer nivell i de fer grans aportacions a l’astronomia.

Per la seva banda, Anna M. Duran, presidenta de la Fundació, va manifestar el seu agraïment per aquest reconeixement i la voluntat de seguir amb l’objectiu de continuar fent recerca i divulgació.

Un any de novetats

Pel que fa a l'Universitat d'Estiu, l’edició d’enguany ofereix novetats importants. En primer lloc, i arran de la federació de la Fundació Universitària Balmes i la Fundació Universitària del Bages, la Universitat d’Estiu s’ha organitzat de forma conjunta amb l’objectiu d’esdevenir el motor educatiu i cultural de la Catalunya Central. En segon lloc, s’ofereix per primera vegada una oferta per a tècnics en formació professional a Vic, a Olot i a Manresa a través de Teknós, Kreas i la FUB Manresa. En tercer lloc, la inauguració d’activitats del projecte anomenat Horitzó Àsia, liderat per la UVic-UCC, Ajuntament de Vic, Creacció i Nits de Cinema Oriental, que respon a la coincidència d’interessos entre les parts per potenciar estratègies integrades en relació a l'Àsia.

Al costat de tot això, la Universitat d’Estiu presenta un any més una oferta formativa i d’activitats culturals diversa, àmplia i atractiva. Programa cursos d’extensió universitària, jornades professionals i escoles d’estiu en les àrees de salut, benestar i qualitat de vida, tecnologia, territori i medi ambient, empresa i comunicació, educació, esport i societat, llengües, traducció i cultura, i disseny que configuren programes reconeguts i de qualitat per a tots els públics. A més ofereix cursos d’idiomes a Vic, Barcelona i Manresa i una quinzena d’activitats culturals.

També, aquest any es compta amb la quarta edició de la Junior University, íntegrament en anglès, dirigit a estudiants de batxillerat i  cicles formatius de grau superior, del 30 de juny a l’11 de juliol. Aquest any sobresurt la col·laboració del periodista Antoni Bassas i, per segon any consecutiu, la de Taylor Bingle, professor d’Estudis Americans i Economia a Punahou de Honolulu.

Una universitat supracomarcal

L’extensió territorial on s’implanten les activitats respon a la voluntat d’acostar la Universitat d’Estiu a diferents localitats, trobar marcs adients per a la col·laboració estreta amb entitats i associacions representatives del territori i poder, alhora, facilitar als ciutadans l’accés a una formació contínua de qualitat. Les activitats d’enguany es fan a: Avinyó, Barcelona, el Lluçanès, el Moianès, Granollers, Igualada, Les Masies de Roda, Manresa, Monestir de Montserrat, Olot, Ripoll, Roda de Ter, Santa Eulàlia de Puigoriol, Toses i Vic.

L’any passat més de 900 persones van assistir a alguna de les activitats realitzades a 14 poblacions d’arreu del territori. Un 64% dels assistents va ser major de 30 anys i un  71% van ser dones amb un perfil més professionalitzat. Els participants de l'edició de l'any passat van destacar, amb la nota de 8,5, la qualitat dels seus continguts, i amb un 9,1 la qualitat del professorat.

Consulta el programa d’activitats

Arxivat a