El Dia de la Memòria i Olost, una conjunció perfecta

Sota un sol de justícia, Olost es va convertir en el centre neuràlgic d'una diada entranyable

Olost, centre neuràlgic del Dia de la Memòria
Olost, centre neuràlgic del Dia de la Memòria | Adrià Costa
Redacció
09 de juny del 2014
Actuació de Lluçaveus, aquest diumenge a Olost. Foto: Adrià Costa

Ahir diumenge va tenir lloc la tercera edició del Dia de la Memòria arreu de Catalunya. Campanars de tot el país van repicar per recordar Jacint Verdaguer i tots els defensors de la llengua i la cultura catalanes. La principal novetat de la celebració d'enguany era que la diada tenia un punt de referència geogràfic definit, concretament a Olost.

A aquesta població, el Dia de la Memòria va gaudir d'activitats de tota mena que es van anar trenant des de les deu del matí i fins a quarts de vuit de vespre, moment del repic de campanes. Sota un sol de justícia, la jornada va desenvolupar-se amb agilitat suïssa i tots els cantautors, corals i recitals de poesia van anar transcorrent sobre l'escenari que hi havia preparat a la plaça major d'Olost amb agilitat i solvència.

Durant el matí, sota un sol de justícia i amb la constant construcció d'un mandala, les corals Noves Veus i els Cantadors d'Oristà van oferir els seus repertoris per al nombrós públic que aguantava estoicament la calor que des de bon matí planava sobre la plaça del campanar. Les corals es van anar intercalant amb les poesies de Joan Ambrós i Joana Cervera i amb l'actuació del cantautor Manel Gost. La matinal es va cloure amb el concert del cor de la Capella de Gregoria dels Dolors de Vic a l'interior de l'església.

El tret de sortida de les activitats de la tarda el van donar els poetes Robert Jové, Francesc Reñé i Teresa Ribera que van recitar algunes peces d'autoria pròpia i altres d'autors de la literatura catalana i universal. Llavors va ser el torn dels cantautors Joan Dalmau, Xevi Comas i El Noi del Pa que, mentre el sol s'anava ponent i anava deixant espai per a l'ombra a la plaça major, van posar la nota musical i humorística abans de deixar pas a les corals.

Després va ser el moment per a la coral Cor del Grau que va portar a Olost un repertori solvent i que va fer les delícies dels presents, moment en què a la plaça ja hi havia més assistents que cadires disponibles. A continuació, va pujar a l'escenari la coral Lluçaveus que van fer un tastet de l'espectacle 'Cantem la nostra història' que van estrenar pel febrer i que vol commemorar el 'Tricentenari' de la Guerra de Successió.

Lluçaveus va acabar el seu recital al voltant d'un quart de vuit amb la interpretació de l'himne nacional de Catalunya, 'Els segadors', que va fer aixecar als presents i que va donar pas al solemne repic de campanes del Dia de la Memòria. Acabat el repic, 'El cant de la senyera', interpretat per les corals Cor del Grau i Lluçaveus i acompanyades de tots els assistens, va posar el colofó final a una festa entranyable que va deixar un dolç regust de boca a tots els que es van acostar a Olost per celebrar el Dia de la Memòria.

Mes informació: Vic celebra el Dia de la Memòria repicant les campanes de la Catedral