La pionera planta de triatge d'Orís iniciarà el gener les primeres proves

El Centre de Tractament de Residus d’Osona i el Ripollès tindrà una capacitat de gestió de 60.000 tones a l’any | L’equipament, que costarà 17 milions d’euros, es podria estrenar el juliol de 2015

Pere Pratdesaba
08 de juny del 2014
El nou Centre de Tractament de Residus d’Osona i del Ripollès, aquest divendres
El nou Centre de Tractament de Residus d’Osona i del Ripollès, aquest divendres | Adrià Costa
Les obres del nou Centre de Tractament de Residus d’Osona i del Ripollès, aquest divendres. Foto: Adrià Costa

El nou Centre de Tractament de Residus d’Osona i del Ripollès (CTR), que s’està construint al costat de l’abocador comarcal d’Orís, en pocs mesos serà una realitat. Es preveu que el gener de 2015 es puguin fer les primeres proves i que entri en funcionament el juliol del mateix any. El cost total de la planta és d’uns 17.000.000 d’euros més IVA.

El CTR ocuparà una superfície total de 27.295 m2, dels quals 9.155 m2 seran de superfície construïda . El centre tindrà dues àrees clarament diferenciades, en primer lloc una  planta de tractament de la fracció resta (aquells residus barrejats que encara contenen materials recuperables) amb una capacitat de 55.000 tones/any, i una planta de tractament de residus voluminosos (mobles, matalassos...) amb una capacitat de 5.000 tones/any.

La construcció de la planta és conseqüència del protocol de col·laboració que l’any 2006 es va signar entre l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), el Consorci per a la Gestió de Residus d’Osona i el Consell Comarcal del Ripollès per a la reducció dels residus que es dipositen a l'abocador d'Orís. El projecte es va presentar a principis de 2011 , però les obres no es van inicar fins al maig de 2013, ja a l’actual legislatura i amb els dos consells comarcals totalment renovats.

La planta de triatge té com a objectiu reduir la quantitat de tones de rebuig -la brossa que no se separa selectivament- que es tira a l'abocador. D'aquesta manera, es tractarà el 100% de la brossa provinent d'Osona i el Ripollès.

Les obres del nou Centre de Tractament de Residus, aquest divendres. Foto: Adrià Costa

La fracció resta que arribi a la planta se sotmetrà a un procés de tractament en les següents àrees operatives: control i pesatge; maniobres, descàrrega, recepció i magatzem de residus; classificació; embalatge i magatzem de productes recuperats; i gestió del rebuig. El sistema de tractament que s'emprarà per a la bioestabilització de la matèria orgànica recuperada (MOR), o sigui residus orgànics, jardineria i poda, estarà basat en un sistema de descomposició i maduració amb ventilació forçada i pont voltejaror totalment automàtic.

Els residus que es tractaran a la planta de voluminosos tindran dues procedències diferents, d'una banda vindran de la recollida selectiva, i d'una altre, els seleccionats com a tal en la línia de pretractament de la fracció resta. I se sotmetran genèricament a una primera operació de recepció i selecció, per a posteriorment un procés de trituració i classificació segons qualitat.

Finalment el complex disposarà d'un edifici d'explotació de tres plantes que albergarà la gerència, el departament d'administració i els tallers per a les operacions de manteniment.

La nova legislació

El projecte de construcció del CTR va néixer de la constatació que una part molt important de la fracció resta o rebuig que va a parar al dipòsit controlat d’Orís és valoritzable i, d’altra banda, per la legislació europea que prohibeix entrar residus als abocadors sense un tractament previ. Concretament un 42% del total del rebuig són residus de la fracció anomenada MOR, que es poden tractar per fer-ne terra destinada a diversos usos. Un altre percentatge important, el 28%, són plàstics o metalls, residus igualment valoritzables.

Així, doncs, el CTR d’Osona serà una planta pionera en tractar dos tipus de residus en una mateixa instal·lació. Cal tenir present que aquesta instal·lació també tractarà la fracció orgànica (FOR) recollida a Osona i que actualment es porta a una planta situada al Bages.

El CTR permetrà fer una tria dels residus que arriben a Orís, de manera que amb la reducció dels residus dipositats a l’abocador “es reduirà considerablement el cànon que paguen els ajuntaments per abocar-hi”, explica Antoni Serrat,  conseller comarcal i director del Consorci de Residus Urbans d’Osona . “De cada tona que ara tirem a l’abocador en recuperarem mitja”, afegeix.

Una concessió unificada

La concessió del CRT es va fer per 15 anys i es va atorgar per concurs a la unió temporal d’empreses Certis . Ara, s’està licitant la construcció i gestió d’un nou vas de l’abocador d’Orís (el qual ja està gairebé ple), i es preveu que tingui la mateixa durada. La concessió d’aquest nou vas també sortirà a concurs.

En cas que aquesta nova concessió no recaigués un altre cop sobre Certis, una vegada esgotat aquest termini de 15 anys, com que les dues concessions acabaran igual, es podran adjudicar els dos serveis a un mateix titular, entenent que aquest fet facilitarà la gestió i aprofitarà sinèrgies.

Mapa del projecte


Les obres del nou Centre de Tractament de Residus, aquest divendres. Foto: Adrià Costa