El canvi de nom de Santa Maria de Corcó per l'Esquirol ja és oficial

El Departament de Governació i Relacions Institucionals entra al registre la nova denominació

Pere Pratdesaba
06 de juny del 2014
L'alcalde de l'Esquirol À. Montanyà
L'alcalde de l'Esquirol À. Montanyà | Ajuntament de l'Esquirol
L'alcalde de l'Esquirol Àlex Montanyà, mostrant el rètol. Foto: Ajuntament de l'Esquirol

La Direcció General d’Administració Local del Departament de Governació i Relacions Institucionals de la Generalitat de Catalunya ha procedit a l’anotació en el Registre d'ens locals de Catalunya la dada relativa al nom del municipi de Santa Maria de Corcó, que passa a denominar-se l'Esquirol, segons ha informat l’Ajuntament. La resolució, de 28 de maig, dóna conformitat al canvi de nom del municipi publicat al DOGC núm. 6637, de 4 de juny de 2014,

El ple de l’Ajuntament de Santa Maria de Corcó va aprovar el passat mes de març canviar el nom del municipi pel de l’Esquirol. El punt a l'ordre del dia va tirar endavant amb set vots a favor i tres abstencions.

L'equip de goven, format per AUD i ERC, va optar per una votacio salomònica de grup, no personal, per tal d'escenificar el resultat del sondeig celebrat el passat 23 de febrer, on es demanava als ciutadans si volien canviar el nom del poble. La consulta va registrar un resultat aclaparador: un 88,3% dels veïns de Santa Maria de Corcó que van votar van optar per canviar el nom del municipi i recuperar el de l’Esquirol. La consulta, però, només va tenir un 41,8% de participació, una xifra inferior al llindar mínim del 50% per tal de poder-lo elevar al ple municipal, tal com fixa el Reglament de participació ciutadana aprovat al municipi el 2012, pel qual es regia el sondeig.

Tot i la baixa participació, l’equip de govern de Santa Maria de Corcó, format per AUD i ERC, va decidir elevar al ple municipal la decisió de canviar el nom del municipi, atenent el resultat “rotundament clar” a favor de la proposta, segons va explicar l'alcalde Àlex Montanyà. Hem de recordar que el resultat del sondeig no era vinculant i que, per fer-se efectiu, calia que passés pel ple.

L’Esquirol, un nom ancestral

El nom de l’Esquirol es remunta als segles XIV i XV, al voltant d'un antic hostal al camí ral entre Olot i Vic, que passava pel Cabrerès. El regentava una família de cognom Esquirol, etimològicament vinculat a "quer, querol", ja que la pedra és característica de la zona.

L'hostal, que més tard va regentar una altra família, de mot Perai, va construir al seu entorn un nucli de sis famílies. No va ser fins el 1734 que la parròquia rural de Corcó es va establir al nucli, que va adoptar llavors el nom de Santa Maria de Corcó (excepte entre 1937 i 1939).

Una dona votant a la sala de plens de l'Esquirol, el 23 de febrer. Foto: Adrià Costa
Documents