Presència vigatana en unes jornades d'estudi sobre el carlisme

Francesc Farrés hi va presentar una ponència sobre l'històric gabinet fotogràfic Josep Mas, el retratista dels rebels carlins del segle XIX

Farrés, amb la fam-ília Borbó Parma i d'altres ponents i organitzadors del simposi.
Farrés, amb la fam-ília Borbó Parma i d'altres ponents i organitzadors del simposi. | Osona.com.
Redacció
22 de maig del 2014
Jesús Martín Alías, ponent; Luis Ferran Toledano, ponent; Francesc Farrés i Mailian, ponent; Victoria Cservenyák i Jaume de Borbó Parma, de la família reial carlina; Maria Teresa de Borbó Parma, tieta de Jaume de Borbó; Joan Xavier Quintana; Daniel Montañà; Xavier Pedrals, arxiver del Consell Comarcal del Berguedà, i Iñaki Urricelqui, del Museo del Carlismo del Gobierno de Navarra. Foto: Osona.com.

Presentació de la ponència de Francesc Farrés Foto: Osona.com.

Sota el títol "Estat carlista: tradició i furs" es va celebrar el passat 10 de maig a Avià (El Berguedà) el segon Simposi d'Història del Carlisme , organitzat pel Centre d'Estudis d'Avià, que va reunir importants especialistes en l'anàlisi d'aquest moviment rebel que va protagonitzar tres guerres civils durant el segle XIX.

La ciutat de Vic hi va tenir una presència destacada gràcies a la ponència presentada per Francesc Farrés i Malian, investigador de la fotografia històrica, titulada "El retrat fotogràfic a l'època carlista a la ciutat de Vic. Suggeriments i vells records davant d'un conjunt d'imatges", que va incloure un total de 38 fotos de l'època, essent l'única ponència que va comptar amb acompanyament gràfic.

Després de referenciar l'entrada de la fotografia a Vic, a principis de la dècada dels seixanta del segle XIX a càrrec de passavolants de Barcelona, la ponència referencia l'obertura del que va ser la primera galeria fotogràfica de la ciutat, la del vigatà Josep Mas, el 1868, i que seria  l'única que es mantindria oberta durant la Tercera Guerra Carlina, ja a la dècada dels setanta.

Gràcies a això, Mas va efectuar una gran col·lecció de retrats d'estudi de combatents carlins vestits amb els seus uniformes. Unes imatges que Farrés va rescatar durant els seus anys de recerca i investigació fotogràfiques i que, a més de quedar recollides parcialment en algunes obres publicades, va passar finalment a l'Arxiu Comarcal d'Osona.

Farrés és autor de dues obres cabdals com Fotografia històrica de Vic. De la República a la postguerra (1931-1944) , editat el 1985, i Història de la fotografia a la ciutat de Vic. Homes tècniques i màquines , aparegut el 1991. També va dirigir la col·lecció de reculls de fotografia històrica Imatges , inclosa al setmanari La Marxa de Catalunya a principis dels anys noranta.

La branca carlina dels Borbó va enviar una representació de primer nivell al Congrés d'Avià en la persona de Jaume de Borbó Parma, germà de Carles Xavier, que és l'actual successor de la línia carlina aspirant al tro. En la visita anava acompanyat de la seva esposa Viktoria Cservenyák , advocada hongaresa i vinculada a la família reial holandesa. D'altra banda, a la sessió de la tarda hi va pronunciar una conferència Sa Altesa Reial Maria Teresa de Borbó Parma, membre també de la branca legitimista carlina i germana del difunt Carles Huc de Borbó Parma, l'anterior cap de la dinastia, mort recentment i que va enforntar-se a la dictadura franquista tot aliniant el seu carlisme amb l'Assemblea de catalunya.

Les ponències del simposi -que va reunir unes vuitanta persones- han quedat recollides íntegrament en un volum de prop de 300 pàgines editat pel mateix centre d'estudis, i que ha estat coordinat per Daniel Montañà i Josep Rafart.