Santa Eulàlia de Riuprimer reviu el Pacte dels Vigatans amb flaires de Tricentenari

El concert dels Brams, plat fort d’una programació que inclou teatre, premis literaris i un dinar popular, entre d’altres propostes

La caminada teatralitzada, amb l'actor Pep Simon
La caminada teatralitzada, amb l'actor Pep Simon | Josep M. Costa
Redacció Osona.com
19 de maig del 2014
La caminada teatralitzada, amb l'actor Pep Simon. Foto: Josep Maria Costa

L’Ajuntament de Santa Eulàlia de Riuprimer ha comemmorat aquest cap de setmana, del 16 al 18 de maig, el Pacte de Sant Sebastià, en el marc del Tricentenari i amb tot un seguit d’actes diversos . Els actes s’organitzaven conjuntament amb l’Ajuntament de Vic i Òmnium Cultural d’Osona, i hi col·laborava l’ANC Riuprimer, els Miquelets de Catalunya, Tona 78 Talia, El Cor de la Veu del Voltreganès, la colla sardanista Riallera, i es trobaven sota el paraigües de la Comissió 2014 d’Osona.

I és que el bressol del Pacte dels Vigatans, amb l’ermita de Sant Sebastià com a centre neuràlgic i un dels 10 punts més importants de la Ruta 1714 , ha apostat fort per commemorar el Tricentenari.

Així, el divendres a dos quarts de deu del vespre hi va haver la representació de l’obra “Lliures o morts”, a la Casa de Cultura. L'adaptació teatral es plantejava com un monòleg durant el qual el coronel Ermengol Amill, governador del castell de Crotone (Regne de Nàpols) entre els anys 1730-1732 rep una carta de Viena, el contingut de la qual el corprèn i el convida a reflexionar sobre els episodis de la Guerra de Successió a Catalunya i les seves vivències personals. L'adaptació per al teatre és d'un dels autors de la novel·la, David de Montserrat, la direcció va a càrrec de Victor Muñoz, i l'actor del monòleg és David Planas.

El dissabte va començar amb una caminada teatralitzada a les set de la tarda a la plaça de la Rectoria, amb poca afluència de gent perquè la proposta coincidia amb el partit de futbol del Barça i l'Atlètic de Madrid, on els dos equips es jugaven la lliga. L’actor osonenc Pep Simon, caracteritzat com el personatge històric que va convocar els vigatans a la reunió secreta del 17 de maig de 1705, va recitar cinc textos entre Santa Eulàlia de Riuprimer i Sant Sebastià, en una caminada d’uns 45 minuts de durada. A l’ermita, hi va haver els parlaments, i es va encendre la Flama del Pacte dels Vigatans, custodiada pel poble de Santa Eulàlia de Riuprimer fins al 10 de setembre, quan encén el Decret de Nova Planta al final de la Marxa dels Vigatans. Llavors, es va iniciar una baixada de torxes encapçalada pels Miquelets de Catalunya, que va culminar a la pedra estelada de la independència, a l’entrada de Santa Eulàlia cap a les nou del vespre. Llavors hi va haver un darrer parlament i homenatge als vigatans i a Llorenç Tomàs, i una botifarrada al pavelló.

A dos quarts de dotze de la nit van començar els concerts, amb els manlleuencs Ressaka i els Brams, que va presentar nou disc, “Anem tancant les portes a la por”. La gresca acabarà a la matinada amb PD Music Vastard.

Finalment, el diumenge hi va haver l’acte tradicional de commemoració del Pacte a l’ermita de Sant Sebastià, que enguany es va fer a fora. Es va iniciar a les deu del matí amb visites guiades a l’ermita i l'explicació del Pacte dels Vigatans a càrrec de Vic informadors. A partir de dos quarts de dotze, sardanes amb la Colla Riallera, i actuació dels Miquelets de Catalunya. A les dotze es van lliurar els Premis Literaris de Sant Sebastià, que enguany ja arriben a la seva desena edició i han comptat amb més dotació que mai. Es va fer l’homenatge i les salves d’honor als prohoms vigatans, i diversos parlaments. Els himnes i la música li van posar el Cor de la Veu i l’incombustible Ramon Redorta de Malla, amb el sac de gemecs dels miquelets. A la una hi va haver una original posada en escena especial del Pacte dels Vigatans, jugant amb la nova museïtzació exterior de l’espai amb les 11 figures metàl·liques dels vigatans, a càrrec de Tona 78 Talia. I finalment, a les dues de la tarda, el dinar popular i, posteriorment, el concert de folk amb Toc de sons.

Cartell, amb tota la programació

Arxivat a