Les ovelles recorreran per tercer any el camí ramader del Lluçanès

La transhumància començarà aquest dissabte a Santa Eulàlia de Puig-oriol i arribarà a Montgrony

Arnau Urgell
16 de maig del 2014
Arribada de les ovelles al pla d'Anyella
Arribada de les ovelles al pla d'Anyella | CECR
Unes 1.300 ovelles van arribar al pla d'Anyella. Foto: CECR

Per tercer any consecutiu, les ovelles tornaran a recórrer el camí ramader del Lluçanès, en el marc dels Campus de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya i de la Universitat d’estiu de Vic. En aquesta ocasió el recorregut començarà aquest dissabte a Santa Eulàlia de Puig Oriol i després de dues etapes s'arribarà a l'entorn de Montgrony. El darrer tram, fins al pla d'Anyella, no es farà fins al 21 de juny.

Fa dos anys que es va recuperar el costum de fer el camí ramader del Lluçanès al Ripollès comptant amb els ramats de la família Picas. D’aquesta manera es manté un costum ancestral, amb el desig de vol donar visibilitat i divulgació al món ramader, molt especialment al món transhumant, recuperant uns camins de domini públic, de gran valor cultural, referencial, etnogràfic i econòmic, i que poden tenir un gran interès en el necessari desenvolupament del món rural i forestal. L’iniciativa vol ser un acte de reafirmació del valor de la ramaderia transhumant tradicional i dels camins tradicionals, un patrimoni que no sols cal conservar pel seu valor històric sinó per la seva capacitat actual de regeneració d’espais, d’activitats a la muntanya, etc.

Aquest any l'activitat del camí ramader del Lluçanès s’iniciarà a Santa Eulàlia de Puig-oriol, per especial invitació de l’Ajuntament de Lluçà. Cal tenir molt present que aquesta nucli urbà va néixer al segle XVIII al costat del camí ramader, mostra del seu atractiu i la seva potència econòmica i social.

El motiu de separar tant els dos primers trams del camí (17 i 18 de maig) de l'arribada a l’emblemàtic pla d'Anyella (21 de juny) respon a la necessitat del ramat d'aprofitar herbes a la zona de Montgrony. El ramat que surt des del Lluçanès (Sant Martí d'Albars) ho farà a meitats de maig i restarà unes setmanes a la zona de les Viles Grosses, abans de dirigir-se al pla d'Anyella. Aquesta modificació i el fet que es faci el camí ramader en dies festius ha comportat que la capacitat d'acolliment del Pujol de Llentes pel sopar del dia 17 de maig, estigui totalment esgotada.

El recorregut total del camí ramader del Lluçanès al Ripollès 2014 tindrà més de quaranta quilòmetres, que es caminen en tres dies o etapes, amb un recorregut diari d'entre 12 i 20 quilòmetres.

L'esmorzar que sempre dóna inici a la marca es farà a Cal Penyora, un antic i renombrat hostal, lloc de returada, que va instal·lar-se al peu del camí ramader, com ho fou tot el poble de Santa Eulàlia de Puig-oriol el segle XVIII. Des del punt d'inici ovelles, pastors i acompanyants aniran fins a Alpens i, passant pel coll del Soler o de les Bruixes, el pla de Capdevila (a les Llosses), la collada i la costa del Forn, arribaran al Pujol de Llentes on es farà nit i hi haurà una actuació dels Randellaires. L'endemà es farà el trajecte entre Pujol de Llentes i el pla de la Pera, a Montgrony, passant pel colls de Faig General, Palomera, Arç, Merolla i pla de l'Espluga.

L'activitat continuarà el diumenge 21 de juny quan es farà el camí entre Viles Grosses i pla d'Anyella, passant aquest any per la carena, pels colls de la Bona, del Remoló, de les Fontetes de Castellar i Creueta.

Neteja del camí entre els colls de l'Arç i Merolla

Aquest any, unes setmanes abans del desenvolupament de l’activitat, mitjançant una actuació voluntària  de persones lligades a l’ADF Catllar-Montgrony i la Societat de Caçadors de les Llosses s’ha fet una actuació de neteja i conservació del camí entre els colls de l’Arç i de Merolla. En altres anys s’havia netejat la costa del Forn, el pas per la finca del Pujol de Llentes i l’important camí fondo que travessa el cap de Capdevila, a les Llosses. Es tracta de trams on el camí corria un greu perill de perdre’s.

Galeries de fotos

Fotos del pas pel camí ramader del Lluçanès 2013 (CECR)

Fotos del pas pel camí ramader del Lluçanès 2012 (Arnau Urgell)
 

El ramat d'ovelles fent camí cap a Castellar de n'Hug. Foto: CECR