Alpens dedica en exclusiva la Fira del Jovent a la Trobada de Forjadors

La recreació històrica de la batalla d’Alpens també passa a ser biennal | Més d’un centenar d'artistes, dirigits per Enric Pla, construeixen aquest cap de setmana la porta i la reixa de l’escola

Redacció Osona.com
14 de maig del 2014
La Trobada de Forjadors d'Alpens, fa dos anys
La Trobada de Forjadors d'Alpens, fa dos anys | Adrià Costa
Cent trenta-cinc forjadors d’arreu del país i Europa van participar fa dos anys a la Fira del Jovent d`Alpens. Foto: Adrià Costa

Alpens es convertirà aquest cap de setmana, del 16 al 18 de maig, en el punt de trobada de forjadors d'arreu de Catalunya, Espanya i d'altres indrets del món. La XII Trobada Internacional de Forjadors reunirà prop de 140 artistes de la forja.

La trobada, de caràcter biennal, es dedicarà exclusivament a la forja i els actes de caràcter històric de la tradicional Fira del Jovent, com la recreació de la batalla d’Alpens, es deixaran per a l’any que ve. “Les dues activitats estan plenament consolidades i nosaltres som un poble petit, amb pocs recursos. Hem pensat que cada una de les propostes tenia prou entitat per dedicar-li una festa cada dos anys”, explica Montse Barniol, alcaldessa del municipi.

L’obra en la que treballaran enguany els forjadors té un component de caràcter pràctic. El grup, dirigit per Enric Pla i alguns col·laboradors, construirà la porta de l'escola del poble i una part de la reixa, que estan molt malmeses i s’havien de reformar.

Seran tres dies de treballs intensos davant les fornals, fent tot d'elements que associem a l'aprenentatge: lletres, números, instruments musicals, elements naturals i artístics, jocs i somnis, tot allò que els nens aprenen pel pas de l'escola.  “Serà com un gran llibre que obre les portes al coneixement”, explica Barniol.

Els alumnes de l'escola també han col·laborat i han elaborat un conte relacionat amb la forja d'Alpens que representaran el dissabte a la nit.

A l'interior de la Fàbrica Vella hi haurà una exposició d'obres de forja dels artistes que venen a la trobada i també s’hi podran veure les obres del mestre Miquel Xirau, que ha dirigit el projecte col·lectiu en les tres darreres edicions de la Trobada de Forjadors.

Els visitants que vulguin descobrir el patrimoni de la forja d'Alpens es poden apuntar a la ruta guiada que es farà dissabte al matí (per reserves cal trucar a l'Ajuntament, 93 857 80 75) o a la proposta de Geocatxing que l’organització estrena aquest any.

L’entrega del premi Joan Prat de forja artística, parades i un sopar i un esmorzar popular completaran el programa.

Programa d'actes

Facebook dedicat a la forja d'Alpens 


Galeries de fotos:
- Fira i batalla d'Alpens, 2013 (Roger Baulenas)
Vermut d'època i batalla d'Alpens, 2012  (Adrià Costa)
- XI trobada de forjadors, 2012  (Adrià Costa)
- Fira i batalla d'Alpens, 2011 (diumenge) (Xevi Mas i Lurdes López)
- Fira del Jovent, 2011 (Xevi Mas i Lurdes López)
- Fira i batalla d'Alpens, 2010 (Xevi Mas)
-Trobada de forjadors i Fira del Jovent, 2010 (Adrià Costa)
- Trobada de forjadors, 2009 (Xevi Mas)
- Fira del Jovent 2008 (Lluçanès.com)