Mor als 86 anys Antoni Maria Sadurní, alcalde de Vic a la transició democràtica

Va ser el president del Club Bàsquet Vic i la Unió Esportiva Vic, clubs que va aconseguir recuperar | Després de l'etapa política es va dedicar a la pintura

Antoni Maria Sadurní a la conferència Balmesiana, l'any 1975.
Antoni Maria Sadurní a la conferència Balmesiana, l'any 1975. | Foto Anguera
Redacció Osona.com
12 de maig del 2014
Antoni Maria Sadurní a la conferència balmesiana, l'any 1976. Foto: Anguera.

Antoni Maria Sadurní i Albañà, alcalde de Vic entre els anys 1974 i 1979, va morir aquest diumenge, a l’edat de 86 anys. El seu enterrament es farà dimarts a l’església del Carme de Vic, a dos quarts de dotze del matí. La capella ardent s’instal·larà al tanatori de Vic, a partir d’aquest dilluns a les deu del matí.

Sadurní va gestionar durant molts anys el taller familiar de construccions d’imatges religioses en plena ciutat antiga de Vic. De la seva biografia destaquen les dues etapes en que va ser president del Club Bàsquet Vic i la Unió Esportiva Vic, clubs en crisi que va aconseguir recuperar.

Va ser l’alcalde de la ciutat en plena transició democràtica, entre 1974 i 1979. Abans ja va havia estat uns quants anys com a regidor i tinent d’alcalde al consistori vigatà, dedicat sobretot a tasques culturals i esportives.

Abans de les primeres eleccions democràtiques, el 1979, va dimitir com alcalde per poder-se dedicar a la campanya electoral, al capdavant d’Unió Vigatana Independent. Va aconseguir quatre regidors però no va poder repetir com alcalde, en unes eleccions que va guanyar Ramon Montanyà per CiU, i va decidir abandonar la política.

Un cop va finalitzar aquest període polític, Sadurní es va dedicar plenament i de manera professional a la pintura, una passió que havia practicat tota la vida. La plana de Vic, les platges de la Costa Brava, l'entorn de Banyoles i els paisatges del Priorat eren els seus temes predilectes del pintor, que vivia a la plaça Major. Va exposar a Barcelona, Olot i Vic, entre d'altres poblacions.

Sadurní va estudiar a l'Escola Municipal de Dibuix. Treballant al taller familiar d'imatgeria religiosa, pintant sants, es va iniciar a la pintura a l'oli. Va concloure la seva formació artística sota el mestratge dels pintors Freixas Cortés i Soler Puig. El 1947 va ser membre fundador del grup artístic "Els 8" que impulsa les arts plàstiques.

Biografia artística d'Antoni Maria Sadurní



  Antoni Maria Sadurní amb altres membres del consistori vigatà, en una visita a la Diputació de Barcelona. Foto: Foto Anguera.

Antoni Maria Sadurní, el 1978, en una visita als terrenys on ara hi ha l'Hospital General de Vic.  Foto: Josep Maria Montaner.

Antoni Maria Sadurní i Miquel Martí i Pol a la inauguració del consultori Bayés. Foto: Arxiu La Marxa
Arxivat a