Vic cedeix a la FUB uns espais a la Farinera per a formació tecnològica

El ple aprova la cessió per a 20 anys i gratuïta | El consistori també dóna llum verda a una moció sobre la Mancomunitat de Catalunya i una altra sobre el pla hidrològic de l’Ebre

Pere Pratdesaba
06 de maig del 2014
Vila d'Abadal, al ple d'aquest dilluns
Vila d'Abadal, al ple d'aquest dilluns | Adrià Costa
Josep Maria Vila d'Abadal i David Sala. Foto: Adrià Costa

El ple de l’Ajuntament de Vic, reunit ahir en sessió ordinària, va aprovar la cessió gratuïta i per a un període de 20 anys de les plantes primera, segona i sotacoberta de l’edifici de la Farinera a la Fundació Universitària Balmes (FUB), l’òrgan que gestiona la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC). La universitat ubicarà en aquest espai el nou centre de formació professional en tecnologia i comunicació TeKnós, que impartirà cicles formatius de grau superior en animacions 3D, jocs i entorns interactius i en el desenvolupament d’aplicacions multiplataforma. TeKnós compartirà espai a la Farinera amb la Fundació Educació i Art, que actualment hi presta el servei municipal de l’Escola de Dibuix.

La cessió es va aprovar amb els vots a favor de l’equip govern, SI i els dos regidors de PxC Josep Anglada i Marta Riera. Joan Carles Fuentes i Pilar Catalan de PxC i la CUP hi van votar en contra. El PSC i ICV-EUiA es van abstenir.

El ple del passat mes de març ja va aprovar una reforma de les aules i despatxos de diverses plantes de  la Farinera, per tal d’adequar-la als nous usos que es van aprovar aquest dilluns. Aquestes obres costaran 446.000 euros (la part elèctrica del projecte anirà a càrrec de la FUB).

L’alcalde, Josep M. Vila d’Abadal, va comparar el sistema que s’aplicarà a TeKnós al model alemany. Les empreses han sol·licitat un tipus específic de formació i elles mateixes escolliran els alumnes, a qui els donaran treball en concepte de pràctiques que finançarà els seus estudis.

La CUP va argumentar el seu vot negatiu dient que no veia cap contrapartida per a la ciutadania i intuïa interessos electorals, a un any de les municipals. En una línia semblant es va posicionar el portaveu d’ICV-EUiA, Xavier Tornafoch, que va expressar que trobava a faltar clàusules socials en el contracte de cessió, en les que s’hi incloguessin beques o ajudes als estudis, i va qualificar de “regalet” a determinats empresaris el model de formació que s’aplicarà al centre.

Jacint Raurell, del PSC, també va mostrar alguns dubtes i va criticar que la FUB no assumís públicament alguns compromisos amb la ciutadania, tal com havia demanat Tornafoch. El socialista, a diferència d’altres membres de l’oposició, veu amb bons ulls que la UVic es nodreixi d’espais municipals de manera gratuïta, una pràctica força habitual al llarg de la història de la universitat.

Les urgències de Sermuvic

El ple va aprovar una modificació de l’encomana de gestió a Sermuvic, l’empresa pública que gestiona diversos serveis municipals, com el manteniment i reparació de la xarxa de clavegueram, els paviments dels aparcaments o els parcs urbans, entre d’altres. El canvi contempla que, a més dels treballs habituals de manteniment, Sermuvic pugui actuar en la reparació de casos d’urgència no previstos, que s’adjudiquen a la seva empresa Minsvic SL, però que ara no hauran de passar per ple.

El ple també va aprovar un pla de millora urbana d’ordenació de volums que havia sol·licitat Proquimia, per tal d’ubicar-hi més oficines. El regidor Josep Rafús va explicar que l’empresa no pot créixer en producció o emmagatzematge a la zona on està ubicada ara, només pot incrementar l'espai dedicat a oficines. Si ho fes, hauria de traslladar-se a un dels polígons de la ciutat.

Intervenció de Josep Rafús. Foto: Adrià Costa

Toni Serrat i Anna Erra. Foto: Adrià Costa

L’Ajuntament haurà de pagar 55.000 euros d’indemnització als propietaris de Casa Cortada (on abans hi havia hagut Turisme i Hisenda) per la rescissió del contracte lloguer. En el debat es va coincidir que el contracte presentava alguns defectes de forma que s’haurien d’haver evitat i que la xifra no era excessiva, considerant que en un primer moment els propietaris havien reclamat més de 400.000 euros.

Mancomunitat, municipalització de serveis i pla hidrològic de l’Ebre

El ple va aprovar una moció d’adhesió a la commemoració del centenari de la Mancomunitat de Catalunya. Tots els partits hi van votar a favor menys Joan Carles Fuentes i Pilar Catalan, de PxC, que es van abstenir.

La proposta la van presentar tots els partits menys la CUP i SI, que tot i això s’hi van adherir. “La Mancomunitat de Catalunya va significar una gran aportació al progrés social, econòmic i nacional del nostre país”, va explicar Anna Erra (CiU), en la defensa la moció.

La segona moció, presentada per la CUP, en canvi, no va prosperar. Hi van votar en contra CiU i Josep Anglada i Marta Riera de PxC. A favor s’hi van posicionar la CUP, SI, ICV-EUiA, i Joan Carles Fuentes i Pilar Catalan de PxC. Es van abstenir PSC i ERC.

El text demanava que es replantegés tot el sistema mixt de la gestió dels serveis municipals, amb empreses públiques i privades, i que es municipalitzessin tots aquests serveis. Per això, es proposava un estudi dels serveis públics externalitzats de l’Ajuntament de Vic i que aquests contractes no es prorroguessin. A més, es demanava que es revisessin alguns contractes, en clara al·lusió a Aigües Vic, adjudicat a dit en temps del franquisme i per a un període de 99 anys. “La decisió sobre la qualitat dels serveis no es decideix a l’Ajuntament de Vic”, va lamentar el portaveu de la CUP, Nil Puigivila.

El PSC va defensar la rendibilitat de la gestió privada i el control i la vessant social de la gestió pública. ERC va reconèixer la importància del tema que plantejava la CUP i va assegurar que en promocionaria el debat públic, tot i abstenir-se per considerar la moció “inoportuna” en el temps.

Per part de l’equip de govern, Anna Erra va qualificar la moció com massa “ideològica”, sense components “tècnics”.  Erra també va respondre que l’estudi que proposa la CUP ja s’havia fet en cada un dels serveis municipals, a l’hora de valorar la millor eficiència i rendibilitat.

Intervenció de Xavier Tornafoch. Foto: Adrià Costa Intervenció de Xavier Tornafoch. Foto: Adrià Costa

Intervenció de Joan López. Foto: Adrià Costa

La darrera moció, presentada per SI, demanava rebutjar el pla hidrològic de l’Ebre i que es donés suport a la Plataforma en Defensa de l’Ebre i les seves mobilitzacions. La proposta es va aprovar per unanimitat, tot i que molts regidors van aprofitar per criticar el doble raser del portaveu de SI, Iban Laperia, que sempre s’havia mostrat contrari a debatre mocions que no afectessin la ciutat. Laperia va defensar-se dient que es tractava d’un tema “de país”.

El ple, en breu

El ple va aprovar la renúncia de l’Ajuntament de Vic a formar part del Consorci transversal, Xarxa d’activitats culturals. Es tracta d’un tema d’eficiència i de gestió pública, va dir el regidor de Cultura, Joan López. La CUP va demanar que els diners que s’estalviïn es dediquin a la cultura popular, en festes a barris o a ajudes teatre amateur... Joan López va contestar que en els últims anys s’ha incrementat en un 35% l’aportació a la cultura popular.

Les minideixalleries que s’han instal·lat a diversos carrers de la ciutat tenen un cost zero per a l’Ajuntament. Hi estaran ubicades un any, com a prova pilot.

Les obres per adequar l’accés a persones amb diversitat funcional a Casa Serratosa (seu de les oficines de l’Àrea de Cultura) estan previstes al pla d’inversions, tot i que encara no tenen dotació econòmica, va explicar Vila d’Abadal. El tema el va posar al damunt de la taula la CUP, fruit dels problemes d’accés que havia patit el mateix regidor de Cultura, Joan Lopez, actualment convalescent per un accident de moto i encara amb cadira de rodes.

L’aforament als plens municipals continua limitat, però s’ha ampliat a unes 25 persones.

La micció dels gossos a la via pública no es pot sancionar, ja que no està inclosa a la normativa de civisme. L’Ajuntament, però, està estudiant la manera d’incloure-li, va explicar Joan Ballana (ERC).

El portaveu del grup municipal de PxC, a l’espera que el jutge resolgui les mesures cautelars sobre la seva expulsió del partit, continua sent Josep Anglada. Aquesta situació no agrada a Joan Carles Fuentes, que va culpar en reiterades ocasions l’alcalde i la secretària municipal que no s’hagués fet efectiu el relleu de portaveu. La tensió va pujar de to en algunes ocasions i l’alcalde va arribar a retirar-li la paraula, quan Fuentes insistia que s’havia de fer una votació de tres punts on només estava previst donar comptes. Per poder fer ús de paraula, com ja va passar en els plens anteriors, Fuentes i Pilar Catalan (Cristina Gayoso no va assistir al ple) van votar diferent del portaveu del partit. En el moment dels precs i preguntes, com que ja no van poder fer ús d’aquesta pràctica, van optar per abandonar la sala en senyal de protesta.

El ple municipal, via Twitter


Joan Carles Fuentes. Foto: Adrià Costa Xavier Farrés, Montse Rovira, Josep Anglada i Marta Riera. Foto: Adrià Costa  
Arxivat a