Osona lidera el rànquing de llars amb accés a Internet

La comarca també encapçala la utilització de banda ampla i d’Internet, i percentatge d'ordinadors

Pere Pratdesaba
05 de maig del 2014
La nova portada també s'adapta a la versió mòbil.
La nova portada també s'adapta a la versió mòbil. | Adrià Costa
La nova portada d'Osona.com que també s`adapta a la versió mòbil. Foto: Adrià Costa

Osona és la comarca catalana amb un accés més elevat a Internet durant el 2013, un 79,3%, segons publica l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). La segona comarca és el Bages, amb un  77,1%, que situa les Comarques Centrals amb els nivells més elevats de Catalunya. Osona també lidera la dada de llars que tenen ordinador, un 82,5%.

Osona és l’única comarca del país que supera la mitjana europea (79%). La mitjana espanyola de llars amb connexió a Internet, en canvi, és més baixa i se situa en un 69,8%, una xifra que superen totes les comarques catalanes, excepte el Baix Camp i el Priorat.

En el conjunt de Catalunya, la banda ampla és el principal tipus de connexió a Internet, ja que en disposa el 70,9% de les llars catalanes, un percentatge inferior en poc més de cinc punts al de la Unió Europea, que se situa en el 76%. Osona també lidera aquest rànquing, amb un 80%.

Pel que a l’ús de les TIC per part de les persones de 16 a 74 anys, les dades segueixen la mateixa línia i Osona se situa en els primers llocs de tots els indicadors, excepte els de les compres a Internet, on cau fins a la desena posició. En canvi, la comarca ocupa el primer lloc d’ús d’Internet en els últims tres mesos (78,4%); el tercer en fer servir un ordinador (77,6%), només superat pel Baix Camp i el Baix Empordà; i el quart en correu electrònic, per sota del Baix Camp, el Barcelonès i el Vallès Occidental.

En aquest marc, la distribució dins del territori mostra que una de cada tres comarques supera la mitjana europea de persones de 16 a 74 anys que han utilitzat Internet alguna vegada (80%). El Baix Camp, el Baix Empordà i Osona encapçalen aquest grup amb un percentatge superior al 82%.

Iniciatives pioneres

Osona té una gran tradició en les noves tecnologies de la comunicació, amb iniciatives pioneres. Des de la nostra comarca s’han impulsat iniciatives com la guifi.net. Aquesta xarxa social es va crear l’any 2000 a Osona, per tal de donar resposta al desplegament d’Internet a les zones rurals, amb dificultats d'accés  a través de les línies telefòniques. En aquests moments, té 23.500 nodes operatius amb més de 45.000 quilòmetres de xarxa estesos per tot Catalunya.

Pel que fa als mitjans de comunicació, a Osona també va néixer el grup Nació Digital, que actualment compta amb una vintena llarga d'edicions territorials, entre les quals Osona.com (el primer diari del grup, que es va crear el 1996) i temàtiques que ofereixen informació segmentada i també faciliten continguts específics al lector generalista. El diari va superar el passat mes de març els 2 milions d’usuaris en un mes, sent així el primer mitjà de comunicació en català que ha arribat en aquesta xifra.

Nota de premsa d'Idescat