La FUB renova per unanimitat Jordi Montaña com a rector de la UVic-UCC

Continuarà al càrrec fins al 2018, amb un programa basat en la continuïtat

Redacció Osona.com
24 d'abril del 2014
Jordi Montaña, Josep Terradellas i Josep Arimany, a la reunió del Patronat de la FUB
Jordi Montaña, Josep Terradellas i Josep Arimany, a la reunió del Patronat de la FUB | A. Costa
Jordi Montaña, Josep Terradellas i Josep Arimany a la reunió del Patronat de la Fundació Universitària Balmes (FUB). Foto: Adrià Costa

El Patronat de la Fundació Universitària Balmes (FUB), òrgan titular de la Universitat de Vic - Universitat Central del Catalunya (UVic-UCC), ha acordat per unanimitat la renovació del mandat del rector Jordi Montaña, en una reunió extraordinària celebrada aquest matí. Aquesta decisió ha estat anunciada per l’alcalde de Vic i president del Patronat, Josep M. Vila d’Abadal, en roda de premsa, tot just acabada la reunió.

Seguint el que estipulen els estatuts de la FUB, després que el rector finalitzés el primer mandat i manifestés la seva voluntat de seguir per quatre anys més, tal com ja va anunciar aquest diari , el Patronat ha resolt renovar-li el càrrec per al període 2014-2018, prèvia avaluació d’una memòria del primer mandat (iniciat el 13 de juliol de 2010) i del programa de govern per al segon i últim. Els mateixos estatuts contemplen que aquest serà el darrer mandat, ja que un rector només pot estar vuit anys al càrrec.

Jordi Montaña s’ha mostrat molt satisfet per l’acord i, després d’agrair la confiança dipositada, ha desglossat els quatre grans objectius del seu programa: continuar treballant per al compliment del Pla Estratègic, que ha qualificat de “molt coherent” pels resultats que s'han obtingut fins ara; desenvolupar el campus UVic-UCC, després de la federació amb Manresa; impulsar la futura Facultat de Medicina; i incrementar el grau d’internacionalització, no només amb la captació d’estudiants, sinó també en dobles graus o compartint projectes de recerca amb universitats estrangeres. El rector ha manifestat la voluntat que la UVic-UCC esdevingui quadrilingüe en els propers anys, i al campus es parli català, castellà, anglès i francès.

Antoni Castellà, secretari general d’Universitats i Recerca i vicepresident primer de la Fundació, ha qualificat de “transcendent” l’acte de nomenament del nou rector i ha manifestat la “profunda convicció que tenim des de la Generalitat que en aquests últims anys la UVic-UCC s’ha consolidat com a universitat nacional al territori”. Ha ressaltat que, tot i no ser gens fàcil, la UVic-UCC s’ha refermat com a una universitat orientada a la recerca, la qual cosa la fa imprescindible des de la perspectiva de país. També ha remarcat que la presència dels alcaldes en el seu patronat aporta una major massa crítica per competir pels fons europeus i més capacitat d’incorporar talent, la qual cosa afavoreix el desenvolupament del territori. Bona part d’aquesta consolidació ha vingut gràcies a la incorporació de processos oberts i competitius en la recerca i en la capacitat de fer transferència de coneixement, que es demostra en el fet que la UVic-UCC sigui, proporcionalment, la universitat que compta amb més doctorats industrials de Catalunya.

Per últim, Castellà s’ha referit al model UVic-UCC com a “exemple d’estructura d’estat perquè la governança la decidim a Catalunya”, tal com es va fer a la Segona República, únic moment en la història en què Catalunya va poder decidir la seva política universitària.

Valentí Junyent, Antoni Castellà, Josep Maria Vila d'Abadal i Jordi Montaña, a la roda de premsa. Foto: Adrià Costa

Per la seva banda, Valentí Junyent, alcalde de Manresa i vicepresident 2n del Patronat, ha manifestat que tot i que la federació Vic-Manresa no serà plenament efectiva fins al curs 2015-16, la bona entesa entre les dues fundacions ha fet possible que, des de la capital del Bages, “ens sentim com a nostra la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya”.

Un mandat frenètic

El primer mandat de Montaña ha estat intens i ha estat marcat per les retallades, que han obligat a prendre algunes mesures dràstiques, i la fusió de la UVic amb la  Fundació Universitària Bages , que servirà per consolidar un gran centre universitari a la Catalunya Central. Malgrat la crisi, la UVic-UCC ha continuat augmentant la demanda d’alumnes de primera opció, mentre que a la resta d’universitats catalanes aquesta xifra disminueix. Aquests quatre anys també han servit per potenciar els vincles de la universitat amb el territori, amb participacions en grans projectes, com el de Creacció, l’agència d’emprenedoria, innovació i coneixement d’àmbit comarcal, i per posar els fonaments de la futura Facultat de Medecina.

Montaña, avalat per l’alcalde i president de la FUB, Josep M. Vila d’Abadal, va prendre possessió del càrrec el 24 novembre de 2010 , després d’un procés polèmic. Per primera vegada a la història del centre, la comunitat universitària no va donar suport al nou rector. Amb el pas del temps, la situació tensa que es va viure en aquests primers moments s’ha anat diluint.

Jordi Montaña amb Joan Roca i Jordi Munell, a la sortida de la reunió del Patronat de la FUB. Foto: Adrià Costa  
Arxivat a