El cicle Solc tira la tovallola

La proposta de cultura i música popular al Lluçanès deixarà de celebrar-se després de 21 anys, a causa de la greu situació econòmica i la necessitat de nous plantejaments

Pere Pratdesaba
17 d'abril del 2014
576_1304343700044_Fira_Transhumancia_Santa_Creu_Jutglar_2011
576_1304343700044_Fira_Transhumancia_Santa_Creu_Jutglar_2011 | Josep Maria Costa
Una actuació del Solc. Foto d'arxiu: Josep Maria Costa

El cicle Solc, música i tradició al Lluçanès, deixarà de celebrar-se aquest any, després de 21 edicions ininterrompudes. Així ho ha decidit l’entitat organitzadora, l’associació Solc, música i tradició al Lluçanès, fruit de l’ofegament econòmic que pateix l’entitat i la necessitat de buscar un nou replantejament per al nou escenari. La decisió definitiva, però, la prendran els socis de l’entitat, en l’assemblea ordinària que tindrà lloc el mes de juny.

En tot cas, sembla que està tot força dat i beneit i que no hi haurà cap proposta per prendre el relleu. El que sí es planteja l’entitat és mantenir les activitats en algunes línies paral·leles, molt vinculades al cicle, com la trobada de cantadores i cantadors al Lluçanès, la transhumància i el suport a la revista Caramella, segons ha confirmat a Osona.com Aleix Cardona, portaveu del Solc.

El cicle Solc, plenament consolidat al territori, ha esdevingut un dels referents de la cultura i música popular al país. Fins a l’edició 2012, va mantenir la mateixa estructura itinerant que l’ha caracteritzat, amb actes als diferents pobles de la comarca, coincidint en molts casos amb celebracions dels mateixos municipis, organitzades per les associacions culturals o els ajuntaments.

El cicle Solc 2012
va oferir 21 actuacions musicals a 15 municipis del Lluçanès, amb propostes de concert, de ball, d’animació infantil, de vermut concert, de sopar i de tallers, per a tots els públics i amb una àmplia diversitat d’estils. Tot, amb un pressupost de només 32.000 euros. L’any passat el cicle ja estava sota mínims i es va programar un cartell de “supervivència” , per tal d’estudiar un nou format i noves formes d’autofinançament de cara al 2014. El pressupost, amb només algunes activitats puntuals, es va reduir a 9.000 euros.

Aquest any, la situació econòmica de l’entitat no ha millorat. El suport econòmic de les administracions s’ha anat retallant dràsticament fins arribar als zero euros. A més, el Solc ha hagut d’assumir el cost i els interessos bancaris d’uns tallers que havia concertat amb la Generalitat i els Ajuntaments (l’Administració ha retardat uns anys el pagament). “Tot plegat ens ha portat a una situació límit, sense líquid i sense capacitat de maniobra”, explica Cardona.

Per altra banda, la junta del Solc considera que els objectius pels quals es va fundar el cicle ja s’han aconseguit i que ara cal un replantejament nou de les prioritats i les activitats de l’entitat.

Cercavila de gegants a Sant feliu Sasserra, on també hi participava el Solc. Foto: Joan Parera