El fotoperiodista Sergi Cámara denuncia irregularitats a la tanca fronterera de Melilla

Sis professionals signen un manifest conjunt

Redacció
16 d'abril del 2014
Sis fotoperiodistes que porten uns anys cobrint el conflicte de la tanca fronterera de Melilla, entre els quals hi ha el vigatà Sergi Cámara, col·laborador habitual de Nació Digital i Osona.com, han denunciat en un manifest conjunt (llegiu, a sota) les irregularitats que estan patint per desenvolupar-hi la seva feina. També assenyalen alguns estranys canvis de conducta per part de la Guàrdia Civil en el tractament als mitjans d'ençà el cas de les morts de 15 immigrants a Ceuta. Els signants són, a més de Sergi Cámara, Mikel Oibar, Teresa Palomo, Laura Tárraga, Santi Palacios i José Colón.

Els professionals rebutgen que la seva feina sigui utilitzada com a eina de propaganda governamental per atemorir la ciutadania sobre l'anomenada invasió massiva de les places espanyoles a l'Àfrica per part d'immigrants subsaharians.

------------------------
Text del manifest
Per qué ara sí que ens deixen gravar?

Els periodistes, fotoperiodistes i reporters gràfics (o càmeres) que vam ser el passat 3 d'abril cobrint informativament els fets ocorreguts en la tanca de Melilla volem fer saber que:

Som aquí perquè és la nostra funció social explicar el que està passant en aquesta frontera al sud d'Europa, donar a conèixer i mostrar a la ciutadania, com éssers humans que porten anys patint vulneracions dels seus drets en el seu viatge migratori cap la Unió Europea, com han de pujar una tanca metàl·lica de diversos metres d'altura patint ferides per les seves fulles tallants en un esforç sobrehumà vergonyós davant dels nostres ulls.

Fins ahir, la Guàrdia Civil ens posava obstacles per realitzar el nostre treball i prendre imatges dels fets, tot establint un perímetre de "seguretat" en el qual ens estava prohibit el pas. No obstant, ahir no només ens van permetre assistir des de primera línia a veure com un grup d'homes intentaven superar aquesta tanca, sinó que vam ser convidats a presenciar, fotografiar i gravar com una vegada que havien superat la primera de les dues tanques existents i la policia marroquina havia acabat la seva "feina" eren lliurats per la Guàrdia Civil a militars marroquins.

Aquesta pràctica que porta mesos fent-se i que s'ha anomenat "devolucions en calent" i que ha estat gravada en anteriors ocasions, ha estat sistemàticament negada pel govern espanyol. Una pràctica il·legal: el govern espanyol té l'obligació d'iniciar amb cadascuna d'aquestes persones un procediment d'identificació en què aquestes, a més poden sol·licitar asil.

Després que el govern admetés aquestes deportacions il·legals realitzades a través de la mateixa tanca, per seguir realitzant-les s'ha valgut d'un tractat de readmissió d'estrangers signat entre el Marroc i Espanya el 1992. Tanmateix, la llei d'estrangeria vigent no admet aquesta possibilitat demostrant la il·legalitat d'aquest supòsit. Però ahir ens van encoratjar a gravar com aquests homes que van romandre enfilats a la tanca durant deu hores suportant una temperatura gèlida, eren deportats il·legalment en el mateix moment en què, exhausts, baixaven a terra espanyola .

Per això volem compartir amb la ciutadania la nostra preocupació per l'ús que del nostre treball sembla voler estar fent el govern espanyol:

El fet que ens permetin documentar una flagrant violació de drets humans sembla voler normalitzar-la, presentar-la com una pràctica legítima mentre intenten reformar la llei d'estrangeria per legalitzar, com ja han declarat membres del govern. I ja que el nostre treball està al servei de la ciutadania i del respecte dels drets humans, volíem compartir els nostres dubtes i preocupacions. La nostra funció és informar sobre els fets però també denunciar l'alarma social que el govern està transmetent amb el missatge d'invasió, mentre silencia la mort de 15 éssers humans que intentaven arribar a Ceuta. Treballem incansablement perquè vostè conegui com aquests éssers humans s'enfronten a innombrables obstacles per complir el seu legítim desig d'una vida millor, però no per formar part d'un circ mediàtic dirigit a desviar l'atenció sobre els greus problemes socials que viu Espanya".
Arxivat a