Jaume Barberà parla a Vic amb el convers Jorge Vestrynge

El periodista enregistra un dels programes de “Retrats” del C33, en el que també hi participa Ramon Cotarelo

Pere Pratdesaba
16 d'abril del 2014
Jaume Barberà amb Ramon Cotarelo i Jorge Vestrynge, aquest dimecres al balcó de l'Ajuntament de Vic
Jaume Barberà amb Ramon Cotarelo i Jorge Vestrynge, aquest dimecres al balcó de l'Ajuntament de Vic | Adrià Costa
Jaume Barberà amb Ramon Cotarelo i Jorge Vestrynge, aquest dimecres al balcó de l'Ajuntament de Vic. Foto: Adrià Costa

El periodista Jaume Barberà ha enregistrat aquest dimecres, 16 d’abril, a Vic una entrevista del seu programa “Retrats” al canal 33. El convidats eren dos personatges molt particulars: l’expolític Jorge Vestrynge i el catedràtic de ciències polítiques Ramon Cotarelo.

La conversa ha girat al voltant de la independència i s’ha escollit la ciutat de Vic per ser-ne un dels seus bressols. L’entrevista ha tingut lloc a dalt del balcó de l’Ajuntament, que dóna a la plaça Major, amb l'estelada com a decoració principal, i a la terrassa del bar Snack. A més, els dos entrevistats han pogut visitar una pastisseria on se’ls ha explicat què era una mona.

Vestrynge, nascut a Tànger, té una trajectòria política sorprenent. Actualment és professor titular de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia de la Universitat Complutense de Madrid. Va iniciar la seva carrera en el si del neofeixisme francès, evolucionant després cap al neocomunisme. Llavors, molt vinculat a Fraga Iribarne, va ser un dels fundadors d’Alianza Popular (AP) i va ser diputat per aquest partit entre 1982 i 1989, i secretari general entre 1979 i 1986. Després va començar un viratge ideològic cap a postures més humanistes i el 1988 va sol·licitar l’ingrès al PSOE. El partit socialista el va admetre el 1993 però es va acabar donant de baixa per les guerres de Iugoslàvia i Iraq i, entre d’altres coses, perquè la quota s’havia de pagar pel banc, una obligació complicada, segons ell, per als obrers que haurien de ser militants del partit.

El seu canvi de rumb cap a l’esquerra va viure un nou episodi quan va ser assessor del Partido Comunista de España (PCE) i d’Izquierda Unida (IU). El maig de 2012 va ser un dels desallotjats per la Policia Nacional d’un centre social ocupat a Madrid. I el març de 2013 no va dubtar en participar en un “escrache” convocat per la Plataforma d’Afectados per la Hipoteca (PAH) davant del domicili de la vicepresidenta del govern espanyol Soraya Sáenz de Santamaría.

El madrileny Ramon Cotarelo, per la seva banda, va ser vicerector de la Universidad Nacional de Educación a Distancia, entre 1984 i 1988. Es autor de nombrosos articles en revistes especialitzades i ha traduít a l’espanyol autors clàssics i contemporanis, com Norbert Elias, Georg Simmel o Jürgen Habermas.

Cotarelo argumenta amb claredat que la transició espanyola va ser el resultat de la por. S'hi va arribar per la fusió de dues pors: la por de la dreta a perdre els seus privilegis i la por de l'esquerra a tornar a ser víctima de la repressió. Segons ell, l'actual dreta nacionalista espanyola, en connivència amb l'Església catòlica, no representa Espanya. Representa menys de la meitat d'Espanya, però s'ha imposat sobre la resta. Es declara nacionalista espanyol, però està a favor que els catalans decideixin lliurement si volen continuar a Espanya.

"Retrats" no és un programa clàssic d'entrevistes. Es basa en la conversa i es vol crear un clima que permeti que els protagonistes exposin els seus coneixements en confiança, complicitat i sense presses. Es tracten diverses temàtiques.

El programa enregistrat a Vic s’emetrà en tres o quatre setmanes.

Jaume Barberà amb Ramon Cotarelo i Jorge Vestrynge, aquest dimecres al balcó de l'Ajuntament de Vic. Foto: Adrià Costa
Arxivat a