El sector porcí demana que es reobrin algunes de les plantes de purins

Ramaders i empreses de tractament volen que els 2,4 MEUR que ha promès l'Estat es destinin a les zones amb més densitat de porcs

Redacció Osona.com
15 d'abril del 2014
El sector porcí de Catalunya, representat per Unió de Pagesos, JARC, Asaja, Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, Porcat i Anprogapor, i l’Associació d’Empreses per al Desimpacte Ambiental dels Purins (ADAP), van acordar en una reunió celebrada divendres a la Cambra Agrària de Lleida proposar al Departament d'Agricultura que intercedeixi per reorientar les mesures d’urgència proposades per reduir el problema de la gestió de purins. El sector demana que els 2,4 milions d'euros, que per ara s’ha compromès a aportar l'Estat, s'utilitzin per posar en marxa mesures a curt termini i es destinin a la reobertura de les plantes de tractament de purins situades en zones amb major densitat ramadera, en les que la situació requereix mesures més urgents. De moment, i a l'espera d'una resolució definitiva, han tancat provisionalment totes les plantes de purins de l'Estat, entre elles les d’Osona, a les Masies de Voltregà i l’Esquirol.

Per altra banda, el sector insisteix en demanar una moratòria a les retallades fins al 2015 per poder analitzar correctament la situació i establir solucions efectives a llarg termini. Recordem que el Ministeri d'Indústria veu viable establir una moratòria per al tancament de les plantes de purins només fins a 31 de desembre de 2014. El sector, en canvi, considera que el termini és insuficient, i creu que cal ampliar el període a dos anys per poder tenir temps de valorar les millors solucions i poder-les implementar.