Els serveis socials de Manlleu detecten 23 persones grans maltractades

L’Ajuntament i l’Hospital de Sant Jaume elaboren un protocol d’actuació

Redacció Osona.com
12 d'abril del 2014
L’àrea de Serveis Socials de l’Ajuntament de Manlleu va detectar fins a 23 persones grans que havien rebut maltractaments per part dels seus familiars o cuidadors, segons es desprèn de la memòria de 2013. Per maltractaments entenem amenaces, abús econòmic, insults o fins i tot d’agressions. Si en aquesta xifra s’hi afegeixen altres formes de maltractament, com les situacions de negligència i abandó o bé les persones dependents que no tenen un cuidador adient, es a dir que ningú es fa càrrec de la seva atenció, poden superar perfectament el mig centenar de persones.

"El volum de persones és alarmant, sobre tot si tenim present que quan parlem de maltractaments a la gent gran sempre parlem de la invisibilitat d’aquesta situació, perquè es produeix dins del domicili, perquè les persones grans no volen i potser tampoc poden reconèixer el que els està passant (culpabilització, edatisme...) i també perquè moltes vegades no tenen relacions fora del domicili o bé no poden desplaçar-se, ni verbalitzar la seva situació per dificultats físiques o psíquiques”, expliquen des de l’àrea de Serveis Socials.

Per tot plegat, des d'aquesta àrea de l’Ajuntament de Manlleu, conjuntament amb l’Hospital de Sant Jaume i l’Àrea Bàsica de Salut, i amb els suport d’altres professionals del municipi, s'ha iniciat l’elaboració d’un protocol d’actuació per abordar el maltractament cap a les persones grans. Aquest treball compta també amb el suport de la Diputació de Barcelona.

“Aquesta actuació ens ha de permetre millorar l’atenció a les persones grans del domicili i prevenir situacions de risc futures. Actuar en prevenció redueix les lesions i les dificultats que presenta l’atenció en situacions d’urgència”, apunten fonts municipals.

A Manlleu hi ha 646 persones valorades per la Generalitat de Catalunya com a persones amb dependència. D’aquestes, 463 reben algun tipus d’ajuda econòmica o de servei mitjançant la Llei de promoció de l’autonomia i atenció a les persones amb dependència. La resta, el 28,3%, està pendent de rebre algun tipus d’ajuda.

Informe dels tècnics de l’Ajuntament (PDF)

Arxivat a