La Fira de la Llavor Tradicional de Roda de Ter, punt de trobada del sector agroecològic local

El certamen s’amplia una dia més i engrandeix l’espai

Fira de la Llavor Tradicional de Roda de Ter.
Fira de la Llavor Tradicional de Roda de Ter. | Jose M. Guiérrez
Redacció Osona.com
07 d'abril del 2014
L’Ajuntament de Roda de Ter va organitzar aquest cap de setmana, 5 i 6 d’abril, la segona edició de la Fira de la Llavor Tradicional. El certamen es va tornar a celebrar al peu de La Muntanyeta, a l’entrada de Roda, venint de Vic. Enguany es va decidir ampliar un dia més la fira i l’espai, ja que es va muntar una carpa que va acollir les xerrades, tallers i altres activitats programades.

La fira va tornar a tenir, igual que el 2013, una bona afluència de visitants. El temps va acompanyar.

Aquesta iniciativa es va portar a terme per primera vegada l’any passat amb l’objectiu de contribuir a la recuperació, difusió i revalorització de les llavors locals o tradicionals, un patrimoni que forma part de la nostra identitat local. Més enllà, també és un projecte que vol contribuir al desenvolupament cultural, social i econòmic de la població de Roda de Ter.

La fira pretén consolidar-se al llarg dels anys i esdevenir un punt de trobada del sector agroecològic local, que permeti a petits pagesos i artesans donar-se a conèixer i ajudar a dinamitzar el nostre món rural. D’entrada, ja ha permès començar a impulsar un Banc de Llavors de la comarca d’Osona.

Conferències, tallers, tastets i altres activitats

Amb l’objectiu de recuperar l’agricultura, la llavor tradicional i el sistema de vida antic, la II Fira de la Llavor va programar un seguit de xerrades i de tallers, on destaquen noms com Josep Pàmies, l’Herbolari de Sau o Jordi Puig.

El dissabte dia 5 d’abril van començar les activitats al matí amb una visita a l’Àrea Experimental l’Esquerda. Al vespre, a l’espai Aprèn de la Fira, una carpa situada a la zona de la Muntanyeta, es va presentar el llibre de Santi Jàvega, l’Herbolari de Sau, titulat “Les plantes medicinals de la comarca d’Osona”. Seguidament es va fer un sopar amb productes ecològics i de proximitat, dins el mateix espai.

Durant tot el diumenge i seguint la línia de la primera edició, a la II Fira de la Llavor Tradicional s’hi van trobar els diferents espais relacionats amb els productes agroecològics, artesanals i de proximitat. Hi havia l’espai Fira’t, un mercat amb parades de venda de planter, plantes, llavors i plançons d’arbres fruiters i també de productes ecològics, naturals i artesanals. Hi havia una trentena de parades.

També hi va haver l’espai Intercanvi de llavors i derivats, on tothom qui va voler va poder intercanviar llavors, planters. Aquest espai estava gestionat per les persones que han començat a treballar el Banc de Llavor.

A l’Espai Tasta’m, el servei de bar de la fira, els assistents van poder tastar els productes de les parades, gestionat per hortolans dels horts urbans de Roda.

A l’Espai Aprèn, destinat a xerrades i conferències, hi va haver diverses activitats, com una conferència de Josep Pàmies, de Dolça Revolució, i una xerrada sobre agricultura regenerativa a càrrec de RegenAG, entre altres.

Finalment, la fira també va comptar amb l’espai Gaudeix, amb tallers i activitats diverses, que va incloure un passejada guiada amb l’Herbolari de Sau per la Muntanyeta; un espectacle de rondalles a càrrec dels “Teiatreros de l'Esquirol”; o la Gran Cagada, entre d’altres propostes lúdiques i divertides.

Programa d’actes i llistat de paradistes

Cartell de la fira


Galeries de fotos:
- Fira de la Llavor Tradicional, 2014 (José Manuel Gutíerrez)
- Fira de la Llavor Tradicional, 2013 (Joan Parera i M. Àngels Roviró)
Arxivat a