Josep Burgaya presenta a Vic l'obra que va guanyar el Joan Fuster d'assaig

L’acte va comptar amb la presència de Josep M. Terricabras, Eliseu Climent, Jordi Montaña i Josep M. Vila d’Abadal

Redacció Osona.com
01 d'abril del 2014
Josep Burgaya i Eliseu Climent.
Josep Burgaya i Eliseu Climent. | Adrià Costa
Josep Maria Terricabras, Eliseu Climent, Josep Burgaya, Josep Maria Vila d'Abadal i Jordi Montaña. Foto: Adrià Costa

Josep Burgaya(Vic, 1960) va presentar aquest dilluns, 31 de març, a Vic el seu últim llibre “ Economia de l’absurd. Quan comprar més barat contribueix a quedar-se sense feina ”. L’obra va guanyar el Joan Fuster d’Assaig dels premis Octubre . L’autor vol mostrar la paradoxa fonamental que defineix la nostra societat: capaç de generar riquesa com mai i produir cada vegada més pobresa.

L’acte va tenir lloc a la Sala de la Columna de l’Ajuntament de Vic i va comptar amb la presència de l’alcalde, Josep M. Vila d’Abadal; el rector de la Universitat de Vic, Jordi Montaña; Josep M. Terricabras, filòsof i professor de la UdG; i Eliseu Climent, president d’Acció Cultural del País Valencià.

Climent, va presentar el premi Fuster, ressaltant els guanyadors d’edicions anteriors, i va assegurar que “Joan Fuster estaria orgullós d’aquest llibre”.

Seguidament, Terricabras va analitzar conceptes de l'obra: “Una globalització que ens ha portat a l’absurd, hem aconseguit una riquesa que ens ha empobrit, una riquesa que crea atur i desindustrialització”.

Montaña va introduir l’autor i va considerar que ha realitzat “un assaig de qualitat sense abús del llenguatge tècnic”.

Josep Burgaya, per la seva banda, va reflexionar sobre l’obra i la situació actual: “La crisi del model social europeu fa entendre el perquè hem arribat a la situació actual”. Com historiador, va explicar que havia intentat donar perspectiva als fets,” mitjançant la utilització d’un instrumental polític i social”.

Finalment, Josep M. Vila d’Abadal va ressaltar que es tracta “d’un llibre que reflexiona amb la història recent i ens fa adonar que la crisi no ha passat perquè sí, sinó que ha estat un fet volgut”. I va concloure: “Estic convençut que la societat es mourà per canviar el present”.

L'autor

Josep Burgaya és doctor en Història Contemporània per la Universitat Autònoma de Barcelona. Des de 1986 és professor titular de la Universitat de Vic, adscrit a la facultat d'Empresa i Comunicació, de la que va ser degà entre 1995 i 2002. Ha impartit docència en matèries d'història econòmica, evolució del pensament contemporani i d'organitzacions internacionals polítiques i econòmiques. Ha estat també regidor i tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Vic en representació del PSC, partit del qual es va desvincular posteriorment. Ha publicat les obres "El estado del bienestar y sus detractores. A propósito de los orígenes y la encrucijada del modelo social europeo en tiempos de crisis" (Barcelona, Octaedro, 2013) i "El futur ja no és el que era. Reflexions d'urgència en temps d'incerteses" (Vic, 2013)

Josep Burgaya i Eliseu Climent. Foto: Adrià Costa
Arxivat a