Francesc Homs inaugura l'Any Moragues a Sant Hilari Sacalm

El programa forma part dels actes del Tricentenari

Redacció Osona.com
31 de març del 2014
Francesc Homs, a Sant Hilari Sacalm.
Francesc Homs, a Sant Hilari Sacalm. | Ajuntament de Sant Hilari Sacalm
El conseller de Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, va presidir a la Cooperativa de Sant Hilari Sacalm la inauguració de l'Any Moragues, que se celebrarà fins al mes de març del 2015 i que es troba dins el marc dels actes de commemoració del Tricentenari del 1714. Inicialment, la celebració s'havia de dur a terme a la plaça Moragues, davant del monument que Domènec Fita va elaborar per homenatjar aquest reconegut general, actualment heroi nacional, fill de Sant Hilari Sacalm. No obstant això, el mal temps va obligar a traslladar l'esdeveniment a l’equipament municipal.

Des d'allà, Homs va destacar que el general Josep Moragues és un model d'admiració i inspiració per la seva gran capacitat de lluita i voluntat de llibertat. "L'heroïcitat és un fet col·lectiu i no arriba amb la mort, és la dignitat de no passar vergonya del que van fer els antecessors", va comentar el conseller.

L'acte d'inauguració va comptar amb la presència de l'alcalde del municipi, Albert Santaugini; l'artista Domènec Fita, autor del monument a Moragues; i el periodista Toni Aira. Tots ells van subratllar la importància de la figura de Moragues, personatge que ha passat a la història com un dels més importants defensors de la causa catalana durant la Guerra de Successió. "És important donar més a conèixer totes aquelles persones que van donar la vida per la llibertat de Catalunya", va recordar l'alcalde de Sant Hilari Sacalm després de llegir un pròleg que l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol va escriure l'any 1998.  Santaugini va avançar que durant tot aquest any es realitzaran actes en honor al general, com ara cicles de conferències, exposicions, ofrenes florals i, fins i tot, una ruta dins el Mas Moragues, on va néixer el general.

Moragues va liderar la resistència catalana fins a la rendició de Cardona, pocs dies després de l'Onze de Setembre de 1714. El 1715 va intentar fugir amb altres patriotes cap a Mallorca però van ser delatats i presos el 22 de març. Posteriorment, el general va ser jutjat, torturat i mort a garrot. El seu cos va ser esquarterat en tres parts -una part per cada sentència de mort que havia rebut- i el seu cap, com a escarni, va ser posat en una gàbia de ferro que es va penjar al Portal del Mar de Barcelona on va restar-hi uns dotze anys tot i que la seva dona va demanar reiteradament que fos retirat.

"L'escultura fa que tothom tingui coneixement del que va ser i significar Moragues. A Catalunya sempre hem estat castigats per Madrid, que ens domina i ens obliga, i això és un homenatge a la gent que ha lluitat des de fa temps i que ha desitjat que Catalunya tingui el que vol", va resumir l'artista Domènec Fita.