Antón Costas: «Cal tornar a vincular la formació professional a la indústria»

El catedràtic d’Economia, convidat a l’Àgora d’Opinió, un fòrum de debat impulsat per Creacció

Redacció Osona.com
01 d'abril del 2014
Antón Costas, aquest dilluns a Manlleu
Antón Costas, aquest dilluns a Manlleu | Adrià Costa

 Antón Costas conversa amb Jordi Montaña, Joan Turró i Josep Terradellas. Foto: Adrià Costa

El restaurant El Morter de Manlleu va acollir aquest dilluns, 31 de març, una nova edició de l’Àgora d’Opinió. L’acte va comptar amb la presència d’Antón Costas, catedràtic d’Economia de la Universitat de Barcelona i president del Cercle d’Economia, i va ser presidit per l’alcalde de Manlleu, Pere Prat, i Josep Arimany, president de Creacció.

Àgora d’Opinió és un fòrum de debat que agrupa l’emprenedoria i l’empresa, la universitat i l’administració.  La iniciativa està impulsada per Creacció, l’Agència d’Emprenedoria, Innovació i Coneixement, participada per la Universitat de Vic-UCC, els Ajuntament de Vic i Manlleu, el Consell Comarcal d’Osona, la Cambra de Comerç de Barcelona i el Consell Empresarial d’Osona (CEDO).

Costas va oferir una conferència on va parlar de “Potenciar la indústria, millorar la innovació i augmentar l’ocupació: com aconseguir aquesta divina trinitat?”. És imprescindible, segons el catedràtic, que la indústria sigui capaç de fer la revolució digital, tal com en el seu moment va ser capaç de fer la revolució industrial. Costas va pintar un panorama no gaire engrescador de l’economia, gràcies a una política monetària ineficient, afirmant que “Europa és com un cotxe en un fangar, sense canvi de marxes ni accelerador”.

No obstant això, es va mostrar optimista, ja que, malgrat tot, Espanya és des del 2001 el país que ha tingut un millor comportament exportador, i a partir de 2011 és millor que Alemanya, fins i tot. Cal, segons ell, millorar la capacitat d’I + D i tornar a vincular la formació professional a la indústria, tal com havia estat en un passat.

La dimensió de les empreses sí que importa, ja que condiciona l’accés a la innovació. Per tant, segons Costas, en un context espanyol en què hi ha un excés d’empreses petites, cal potenciar i estrènyer els lligams amb la universitat  per tal que tinguin més accés a I + D, puguin créixer i desenvolupar-se millor, i puguin crear ocupació.

Pere Prat, alcalde de Manlleu i amfitrió de la jornada, va inaugurar la jornada parlant del passat industrial de Manlleu, vinculat al riu Ter, i dels protagonistes que hi van portar la revolució industrial, com Sanglas, Rusiñol i Puget. També va insistir en la necessitat d’enfortir lligams amb la Universitat de Vic i Creacció, així com també de donar suport a l’Oficina de Promoció Econòmica “perquè continuï donant fruits a Manlleu.

Antón Costas, Pere Prat i Josep Arimany, aquest dilluns a l’Àgora d’Opinió. Foto: Adrià Costa