Empresa, universitat i administració estrenyen lligams en l'àmbit de la salut

La UVic-UCC impulsa la primera edició de la UVic Health Meeting, amb la presència del conseller Boi Ruiz

Redacció Osona.com
31 de març del 2014
La inauguració ha anat a càrrec del conseller de Salut, Boi Ruiz. A la taula, amb el rector de la UVic-UCC, Jordi Montaña; el regidor de Ciutat del Coneixement i Universitat de l’Ajuntament de Vic, Josep Arimany; i el president del Consorci Hospitalari de Vic, Jaume Portús. Foto: UVic-UCC

La primera edició de l’UVic Health Meeting vatenir lloc el passat divendres, 28 de març, al matí a la Sala Segimon Serrallonga de la Universitat de Vic- Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC). La trobada, que té l’objectiu de consolidar la vinculació i el compromís del centre amb el sector de la salut a la comarca d’Osona i la Catalunya Central, va comptar amb més de 80 assistents. “Es tracta d’una proposta que ha de reforçar la relació entre els professionals, l’empresa i el món acadèmic per tal d’enfortir el sector sanitari de la comarca”, expliquen des de la universitat.

L’UVic Health Meeting es va dividir en tres blocs: salut, universitat i empresa, amb la idea de generar debat i opinió amb membres actius i representatius dels tres sectors i aconseguir col·laboracions transversals entre les diverses parts.

La jornada va comptar amb la presència del conseller de Salut, Boi Ruiz, que va inaugurar el seminari acompanyat pel rector de la UVic-UCC, Jordi Montaña; el regidor de Ciutat del Coneixement i Universitat de l’Ajuntament de Vic, Josep Arimany; i el president del Consorci Hospitalari de Vic, Jaume Portús.

Montaña va justificar l'organització d'aquesta trobada amb l'interès de la UVic-UCC, i també del conjunt de la ciutat, en els àmbits de la salut i va remarcar el potencial del centre en aquest aspecte, tant en docència com en recerca i divulgació.

Portús, per la seva banda, va exposar la tasca comuna que duen a terme el Consorci i la UVic-UCC en recerca i es va mosgtrar preocupat perquè el model de consorci està en perill per les dificultats administratives que sorgeixen.

El Dr. Arimany va desglossar la profunditat històrica de la UVic i en va destacar el gran potencial de futur, especialment en l'àmbit de la salut i més específicament de la medicina, i del seu interès a fer possible els estudis de medicina a la ciutat.

Per últim, el conseller de Salut va afirmar que creu en el projecte de la UVic. "Catalunya és forta si els seus territoris són forts", va apuntar. "Les amenaces sobre el Consorci se superaran perquè la Generalitat és la primera interessada que els consorcis continuïn perquè són un model d'èxit de gestió pública i de rendiment de comptes", va afegir. "A Vic es fa política sanitària i no es fa política amb la sanitat", va concloure.

Nou grau d’enginyeria biomèdica

Després de la inauguració, va tenir lloc el debat sobre “Indústria farmacosanitària”, a càrrec de Martí Dalmases, Tech Transfer Healthcare; i Carles Sisternas, director FENIN a Catalunya, moderat per Jordi Villà, director de l’Escola Politècnica Superior de la UVic-UCC, que va anunciar el nou grau d’enginyeria biomèdica de la UVic-UCC. Carles Sisternas va parlar del mercat europeu de la tecnologia sanitària i de les malalties amb més prevalença a Espanya, com són els problemes cardíacs, la diabetis, les malalties respiratòries i la demència. Per altra banda, Martí Dalmases va explicar la importància de la innovació a través de diversos exemples i va dir que “els hospitals de referència d’aquí participen a assajos clínics de primer nivell”.

A continuació, la taula de “Tecnologia, recerca i innovació com a motor de canvi”, amb Juan Antonio Beceiro, director de Marketing y Desarrollo de Negocio GE Healthcare, Spain & Portugal; Arturo Evangelista, cap de la Unitat d’Imatge Cardíaca de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron; Joan Guanyabens, director d’IT Salut PwC, moderada per Núria Roger, directora de Transferència del Coneixement del Consorci Hospitalari de Vic. Primer de tot, Beceiro va parlar de les tecnologies que són útils per resoldre els problemes importants que tenim, i de com ajudar i incentivar els pacients utilitzant tecnologies hardware. En segon lloc, Evangelista va fer referència a la utilitat de l’edoscòpia realitzada per metges de família analitzat de forma remota per un ecocardiografist. Per la seva banda, Joan Guanyabens va començar parlant del Big Data, que ha d’aportar transparència i valor per generar coneixement nou. També va dir que “en la informació es troba la resposta per entendre les relacions causa-efecte que determinen la salut” i va reflexionar sobre els reptes de la sanitat.

Després de la pausa, on es va poder fer networking, es va parlar d’emprenedoria i territori a la taula moderada per Joan Bosch, director de qualitat, innovació i docència d’Althaia, i formada per Josep Sanfeliu, Ysios Capital; Jordi Fàbrega, director de l’àrea de desenvolupament de negoci de Biocat; Jaume Alemany, product manager Isern Medical Telecom. Bosch va introduir el tema demanant de ser conscients que l’emprenedoria també és present fora de Barcelona i l’àrea metropolitana, citant la importància de nous mètodes de gestió i de l’estalvi de diners. Sanfeliu, que cada quatre o cinc anys engega un fons d’inversió, va dir que “la innovació tecnològica en l’àmbit de la medicina no només sorgeix a les grans ciutats, sinó on hi ha recolzament”. Tot seguit, Fàbrega, va descriure el d-Health Barcelona, un programa disruptiu i innovador en el nostre sistema, enfocat a emprenedors de quatre perfils diferents: ciències de la vida, dissenyadors, enginyers i gent de negocis. Per acabar, Alemany va explicar la importància d’informatitzar les habitacions dels hospitals, un tema que, en certa manera, ja s’ha anat aplicant a l’Hospital General de Vic.

Per cloure el programa, es va programar una conferència magistral sobre salut i recerca, a càrrec d’un membre reconegut de l’àmbit sanitari com és Josep Brugada, director mèdic de l’Hospital Clínic de Barcelona i cap d’equip del IDIBAPS. Marga Pla, degana de la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar de la UVic-UCC, i el Dr. Antoni Bayés van presentar el ponent. El Dr. Brugada va explicar la diferència entre la medicina d’ahir, que era “vudú” i basada en l’obediència, amb la d’avui, que és simptomàtica i potser basada en l’evidència, mentre que la de demà serà personalitzada. La seva conferència es va centrar en les arítmies, molt freqüents en els esportistes, i en el seu estudi per evitar que es converteixin en una epidèmia. Josep Brugada va dir que “la recerca ve perquè la indústria pensa que hi ha alguna cosa que pot ajudar a vendre més”. I va posar d’exemple la resincronització, gran descobriment dels últims anys.

Marta Otero, vicerectora de Recerca i Transferència de Coneixement de la UVic-UCC, i F. Xavier Clos, president de la delegació d’Osona del Col·legi de Metges de Barcelona, van tancar la jornada agraint l’assistència i remarcant la importància de la continuïtat d’aquesta iniciativa.

Al final de cada taula-debat, els assistents van poder fer preguntes als ponents sobre els temes tractats.

Programa del congrés

Arxivat a