Una multa a la C-17 irrita els ciclistes

Sancionada amb 200 euros una jove de Sant Quirze quan s'incorporava a l'autovia a Sora

Anna Escorigüela, al punt on va ser multada
Anna Escorigüela, al punt on va ser multada | Adrià Costa
Pere Pratdesaba / Arnau Urgell
20 de març del 2014
Anna Escorigüela, al punt de la C-17 on va ser multada. Foto: Adrià Costa

Una multa de 200 euros a una ciclista, a l’antiga N-152 a Sora, just quan estava a punt d’accedir a la C-17 en sentit Ripoll, ha tornat a destapar la caixa dels trons. Els ciclistes se senten perseguits per l'administració per reivindicar el dret a passar per l'autovia. El conflicte ha queda aturat fins a la propera reunió, que mantindran amb Trànsit i el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, el proper 3 d’abril.

L'afectada per la primera sanció és Anna Escorigüela, una veïna de Sant Quirze de Besora que estudia i entrena al Centre de Tecnificació Esportiva de Ripoll. Cada dia passava per l'autovia per anar a estudiar al mateix temps que entrenava.

La reivindicació se centra ara en els cinc quilòmetres entre Montesquiu i Ripoll –de fet, encara són menys ja que a la Farga de Bebié i a Terradelles es podria passar per l'antiga N-152-. En aquest tram, Trànsit proposa un traçat alternatiu per les Llosses. “Això no és una opció, és una nova ruta”, es queixa Escorigüela.

El conflicte es va accentuar a finals d’any, amb una nova mobilització, després que s'hagués deixat d'aplicar la solució salomònica que permetia passar els ciclistes els diumenges, sempre que ho fessin en grup i amb prèvia comunicació. Un acord que va arribar després de mesos de negociacions i tres marxes de protesta des de Torelló fins a Ripoll entre el novembre de 2011 i el gener de 2012.

Un mosso de ‘rècord’

Anna Escorigüela va ser aturada per una mosso el passat 23 de febrer, quan estava entrenant amb bicicleta. Un mosso que té “el rècord de denúncies” a la demarcació de Girona, segons la ciclista. Li va demanar el DNI i la va denunciar. Ella li va reclamar el número de placa, per tal de fer les al·legacions pertinents. “No hi ha dret. La prohibició és il·legal”, es queixa Escorigüela.

La setmana passada hi va haver una reunió a Vic, amb representants dels clubs i de la Federació Catalana de Ciclisme, per tal de donar suport a la jove ciclista i ajudar-la en les gestions de les al·legacions. La multa encara no ha arribat i tot apunta que no arribarà mai, segons li han comunicat a la pròpia implicada.

De moment, però, la jove de Sant Quirze de Besora ha seguit les recomanacions de la federació: ha canviat la zona on efectua els entrenaments i s’ha traslladat a Vic i el Lluçanès. Almenys, fins al 3 d’abril, on s’espera que s’arribi a algun tipus d’acord.

Galeries de fotos mobilitzacions

Trobada ciclista del 22 de desembre de 2013 (Adrià Costa)

Marxa lenta 15 de gener 2012 (Lurdes López i Xevi Mas)

Marxa lenta 4 de desembre 2011 (Adrià Costa)

Marxa lenta 6 de novembre 2011 (Adrià Costa)
 


Un grup de ciclistes arribant al túnel de Terradellas, en una de les marxes lentes de protesta. Foto: Adrià Costa