Els alcaldes d'Osona i el Ripollès s'apunten a signar per la independència

L’AMI i l’ANC donen un nou impuls a la campanya, que inclourà una recollida massiva d’instàncies el 22 i 23 de març | Més de 40 alcaldes i regidors assisteixen a la presentació a Sant Quirze

Redacció Osona.com
12 de març del 2014
Els alcaldes i regidors d'Osona i el Ripollès, a Sant Quirze de Besora
Els alcaldes i regidors d'Osona i el Ripollès, a Sant Quirze de Besora | Adrià Costa
Els alcaldes i regidors d'Osona i el Ripollès, a Sant Quirze de Besora. Foto: Adrià Costa

L’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) han acordat unir forces per tal que donar un nou impuls a la campanya “Signa un vot per la independència”. Així ho han anunciat aquest dimarts, en una roda de premsa a Sant Quirze de Besora, on hi han assistit més de 40 alcaldes i regidors d’Osona i el Ripollès.

L’alcaldessa de Sant Quirze de Besora, Rosa Vestit; l’alcalde de Ripoll, Jordi Munell; l’alcalde de Sant Pere de Torelló, Jordi Fàbrega (en representació de l’AMI); i el president de la Junta Peticional Regional d’Osona i el Ripollès de la campanya “Signa un Vot per la Independència” (en representació de l’ANC), Santi Pons, han fet públic els detalls de l’acord a les comarques de l’Osona i el Ripollès. La iniciativa es visualitzarà especialment en la nova recollida massiva d’instàncies del proper 22 i 23 de març, que es farà efectiva a tot el país i també a la majoria de les poblacions de les dues comarques.
 
La campanya està basada en la recollida d’instàncies per demanar al Parlament la convocatòria d’una consulta sobre la independència i, en cas que aquesta no sigui possible, que la declari unilateralment. L’acord entre les dues entitats sobiranistes contempla el suport logístic dels municipis de l’AMI, la qual cosa permetrà arribar a més punts dels territori i amb més força. A més, es promourà l’aprovació de mocions de suport a la iniciativa als plens dels ajuntaments i es cercaran punts de recollida fixos. L’acord institucionalitza també la proposta i referma el municipalisme com a actor destacat de l’actual procés polític que viu el país.
 
"Ja s'ha fet molta feina, però no n'hi ha prou, perquè hem de demostrar que ens ho creiem i que anem plegats", ha indicat Rosa Vestit a la roda de premsa. Per la seva banda, Jordi Fàbrega ha recordat que "el fet que siguem tants avui denota que, malgrat la diversitat política, hi ha l'estratègia d'arribar a la independència a través dels municipis, i que si l'Estat espanyol vol impedir la consulta, és bo que hi hagi un pla B". En la mateixa línia s’ha expressat Jordi Munell: "Hem de col·laborar junts, ajuntaments i societat civil, en campanyes com aquesta, i que els ciutadans vegin que aquesta iniciativa té el suport del seu consistori". Finalment, el representant de l'ANC, Santi Pons, ha explicat que el passat 11 i 12 de gener es van recollir 14.000 signatures en ambdues comarques i que, de cara al 22 i 23 de març, esperen tenir punts de recollida a 73 municipis.

Pel que fa al conjunt del país, l’acord entre l’ANC i l’AMI permetrà, a més de superar els 1.000 punts de recollida, arribar al 98’5% de la població de Catalunya. En concret, a 818 dels 969 municipis catalans on hi ha la presència d’alguna de les dues entitats. En aquest sentit, gràcies a l’acord, les dues entitats preveuen arribar a 300 municipis més respecte la passada recollida intensiva, amb la previsió que se superin els 3.500 apoderats.

Jordi Munell, Rosa Vestit, Santi Pons i Jordi Fàbrega han estat els encarregats de presentar la campanya. Foto: Adrià Costa