Les rues de Carnaval omplen de color els carrers de nou poblacions d'Osona

Taradell acull el Carnestoltes més multitudinari | Tona es ressenteix del canvi de data

El Carnaval de Roda de Ter
El Carnaval de Roda de Ter | Josep Maria Montaner
Redacció Osona.com
10 de març del 2014
Carnaval de Roda de Ter. Foto: Josep Maria Montaner

Osona ha estat de gresca un altre cap de setmana, amb Carnavals a nou poblacions. El dia gran s'ha viscut aquest dissabte, amb festes multitudinàries.

El Carnaval de Taradell ha estat el més concorregut, amb 18 carrosses i set comparses i més d'un miler de participants. En aquesta edició, el pregoner ha estat el conegut locutor de ràdio Quim Morales. Molta gent també a Roda de Ter i Balenyà, on el divendres ja es va viure una prèvia en forma de baixada de carretons i de Carnaval infantil repectivament.

Capítol apart mereix el Carnaval de Tona. La festa ha comptat amb una alta participació, unes cinc-centes persones, sobretot gràcies a la gran quantitat de gent que portaven les AMPA de les escoles Era de Dalt i Vedruna. Tot i això, la rua només ha tingut cinc comparses i carrosses, ja que només hi han hagut propostes locals. Cal recordar que enguany es va decidir canviar la data a dissabte, per tal d'aprofitar el fi de festa a la Canal, tot i córrer el risc de tenir ménys carrosses degut a la coincidència amb altres Carnavals de la comarca (en edicions anteriors venien grups de Balenyà o Taradell).

El programa d'aquest dissabte el completaven Sant Bartomeu del Grau i Vilanova de Sau. Aquest diumenge, el torn ha estat per a Olost, Sant Miquel de Balenyà i Santa Eulàlia de Riuprimer.

-------------------------
Més de mil persones disfressades  a la rua de Taradell
Toni Carrasco


Carnaval de Taradell. Foto: Joan Parera 

Més gent que mai era el comentari de tots els taradellencs a la sortida de la  rua d'enguany. Divuit carrosses i set comparses van formar un conglomerat heterogeni de tot tipus de personatges, que van omplir els carrers durant quasi tres hores amb més de mil persones disfressades, en bona part adolescents i joves. Es podia veure des dels joves que acompanyaven en autèntica processó les  tres darreres carrosses més “makineres” fins a colles participants amb infants, famílies, nens i menuts de totes les edats. I es dóna la circumstància que la carrossa més multitudinària havia vingut  fins i tot del llunyà Manlleu.

El pregó, puntualment a les set de la tarda, va  anar a càrrec del periodista radiofònic i guionista de televisió Quim Morales, que va fer un repàs de la importància de Taradell en tots els fets importants que estan passant al nostre país.

En el transcurs del sopar de colles al Centre Cultural Costa i Font es van donar els següents premis: el millor aparador a la floristeria Ginesta, i les dues comparses guanyadores van ser "Dragon cat" i "La lluna i les estrelles". Pel que fa a les carrosses, el primer premi fou una vegada més per a  la colla de Santa Eugènia Els espantacebs, el segon per als Nakaru-3 i el tercer per a P4assic park.  La millor carrossa simulava una enorme segadora amb les bales de palla i els espantaocells, el segon premi era un nombrós grup d'aus semblant a flamencs amb una coreografia i uns balls molt ben executats i els tercers anaven de Juràssic Park.

El jurat estava format pel pregoner Quim Morales, la regidora de Cultura Lluïsa Sañé, el regidor de Festes Joan Casassas, la tècnica de Cultura Berta Vaqué i els membres de les comissions organitzadores dels Carnavals de Torelló i Centelles Christian López i Toni Carrasco, respectivament.

----------------------
Les colles de Centelles s’emporten els primers premis de Balenyà
Toni Carrasco


Carnestoltes dels Hostalets de Balenyà. Foto: Laia Oliver

Les millors colles del Carnaval de Centelles han tancat el cercle: desprès de debutar a la seva població fa tres setmanes i passar per Torelló la setmana passada, aquest dissabte han fet escala als Hostalets de Balenyà. I una vegada més no els hi ha anat del tot malament, amb els premis rebuts al costat de les millors colles pròpies del mateix poble.

Els guanyadors de colla gran, tots centellencs, han estat els següents: el primer per a “Ens hem atribucat”, el segon per a “Amics i Parents”, i el tercer per a “Què folls que som”. Els guanyadors de les colles petites han estat: el primer premi  per als “Vikings a la catalana”, el segon per a “Vaja quadre estem fets”, i el tercer per a “Caputxetes i llops”.

En total, van prendre part a la rua set colles grans i deu colles petites. En total 17 colles, tot un èxit per a un poble de poc més de tres mil habitants i on més de la meitat dels participants eren del municipi. La rua ha comptat amb més de vuit-centes persones.

Pel que fa a individuals, els guanyadors van ser: en primer lloc els “Xupipandi”, en segon “Els astronautes inflats”, i els tercers “Mila Pitanga” (prostituta). En el transcurs del ball i sopar al pavelló també es van donar els premis als millors aparadors de Carnaval que van recaure per aquest ordre a Papereria Gatzerí, BSB i Expressions.

-------------------
Tota la informació dels Carnavals d'aquest cap de setmana

Divendres, 7 de març
Balenyà: Carnaval infantil
Manlleu: Carnaval revolucionari al Casal Boira Baixa
Roda de Ter: baixada de carretons

Dissabte, 8 de març
Balenyà: Carnaval
Roda de Ter: Carnaval
Sant Bartomeu del Grau: Carnestoltes
Taradell: Carnaval
Tona: Carnestoltes
Torelló: Postcarnaval a El Moscou
Vilanova de Sau: Carnaval

Diumenge, 9 de març
Olost: Canyestortes (Carnaval)
Sant Hipòlit de Voltregà: ball de Carnaval
Sant Miquel de Balenyà: Carnestoltes
Santa Eulàlia de Riuprimer: Carnestoltes

------------------------------------

- Recull de fotos del Carnestoltes a Osona   

Comparsa de l'Era de Dalt del Carnestoltes de Tona. Foto: Adrià Costa