«Quin nom prefereixes per al teu municipi? L'Esquirol o Santa Maria de Corcó?»

El municipi celebra aquest diumenge una consulta

Pere Pratdesaba
21 de febrer del 2014
Vista general del municipi. Foto: Consorci de Turisme Vall de Sau Collsacabra

La consulta popular als veïns de l’Esquirol per decidir si es canvia el nom del municipi es farà aquest diumenge 23 de febrer i se’n dirà “sondeig”, ja que es farà sota els paràmetres del Reglament de Participació Ciutadana, una normativa de rang inferior a la llei de consultes populars de la Generalitat. Oficialment, en l’actualitat, el nom del municipis és el de Santa Maria de Corcó, i es proposa recuperar el de l’Esquirol.

A la consulta hi podran participar tots els veïns empadronats a l’Esquirol majors de 16 anys, de les nou del matí a les dues de la tarda. Es posaran quatre taules: una a Sant Martí Sescorts, una a Cantonigròs i dues a l’Esquirol.

La pregunta serà senzilla i no donarà peu a segones lectures. Serà així: “Quin nom prefereixes per al teu municipi?. Les respostes només seran dues: “L’Esquirol” o “Santa Maria de Corcó”.

La data del sondeig es va decidir en el passat ple municipal, a instàncies de CiU i CIP, a l’oposició. La proposta va tirar endavant amb els vots favorables d’aquests dos partits (menys un regidor de CiU que es va abstenir), mentre que l’equip de govern, format per AUD  i ERC hi va votar en contra. Segons l’alcalde, Àlex Montanyà (AUD), hauria estat millor celebrar la consulta en el marc d’algunes altres eleccions, com les europees del 25 de maig, per tal d’estalviar despeses. Aquesta era una possibilitat que l’equip de govern havia endegat, en el marc de la llei de consultes de la Generalitat, i faltava l’autorització definitiva.

La decisió dels veïns de l’Esquirol no serà vinculant. Un cop decidit el nom, la proposta haurà de passar al ple, que és qui té la potestat per acceptar-lo.